Украйна преминава в отбранителна позиция спрямо Русия, НАТО я подкрепя

OFFNews 02 септември 2014 в 11:42 25555 30

Снимка ИТАР-ТАСС

Украйна преминава в отбранителна позиция спрямо Русия

Киев променя стратегията си по отношение на военните действия в Източна Украйна. Фокусът ще бъде преместен към отбранителна операция и създаване на партизанско движение.

Това заяви говорителят на информационно-аналитичния център на Съвета за национална безопасност и охрана на Украйна Андрей Лисенко, цитиран от УНИАН.

По предварителни оценки в момента в Украйна има около 15 000 руски войски, в това число и бунтовнически организации. Точна цифра не може да се даде, тъй като тази цифра непрекъснато се увеличава, обясни Лисенко.

По думите му руските войски и бунтовниците в Луганск създават коридори, по които в Украйна навлизат руска техника, боеприпаси и жива сила.

В плановете на Генералния щаб е създаването на партизанско движение, като вече са определени и командирите на партизанските отряди въпреки трудностите, които се създават от това, че няма много гори, в които партизаните да се крият, допълни Лисенко.

Информацията за преминаването в отбранителна позиция спрямо Русия беше потвърдена и от украинския министър на отбраната Валерий Гелетей.

Операцията за освобождаването на Източна Украйна от терористи приключи. Трябва спешно да изградим отбраната си срещу Русия, която се опитва не само да подсили окупираните досега от терористите райони, но и да атакува други украински територии, написа Гелетей във Facebook.

Решението на Киев идва часове след като украинската армия претърпя неуспех с превземането на ключови обекти в Източна Украйна, в това число контрола над Луганск, Донецк и пътищата в района.

Над 200 войници са били пленени в боеве край Иловайск в Донецка област.

В същото време генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен обяви, че алиансът възнамерява да създаде ударна сила от около 4000 души, които да са в максимална степен на бойна готовност да се разположат в Източна Европа.

Очаква се планът да бъде одобрен на срещата на лидерите на страните членки на НАТО във Великобритания тази седмица, а първите структури трябва да са готови до Коледа.

Това ще са редовни войски и спецчасти, които ще се придвижват бързо и ще удрят здраво, а при необходимост те ще са подкрепени от военновъздушни и военноморски части, обясни Расмусен.

Частите няма да са базирани постоянно в Източна Европа, а ще са на ротационен принцип, за да не се наруши споразумението между НАТО и Русия от 1997 г.

Целта е да се даде гаранция на балтийските републики и да покажем, че сме готови да действаме, ако се случи нещо лошо, заяви високопоставен източник на НАТО, цитиран от редица западни издания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!