Украйна е подложена на пореден ракетен обстрел

OFFNews 22 юни 2024 в 08:33 1631 0

Украйна

Снимка GettyImages

Войната в Украйна

Украйна беше подложена на масиран ракетен обстрел тази нощ, съобщават световните агенции. Имало е експлозии в редица райони, нанесени са удари по градовете Кривой Рог, където е разрушен склад за храни, и Одеса, където е поразена база за отдих, твърдят местните власти. Двама души са пострадали.

Междувременно преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС ще започнат на 25 юни, а украинският премиер Денис Шмигал обсъди ключови области на помощта за Киев с високопоставен представител на Държавния департамент на САЩ.

Сред въпросите е възстановяването на украинския енергиен сектор чрез американски програми и съвместно производство на отбранителна продукция.

По думите на Шмигал тази година Вашингтон ще предостави на Украйна 7,8 млрд. долара за укрепване на макрофинансовата ѝ стабилност, съобщава БНР.

Междувременно Нидерландия обяви, че ще предаде на Киев още една система за противовъздушна отбрана "Пейтриът", след като Румъния взе подобно решение тази седмица. В доставката ще участва още една държава, която нидерландската министърка на отбраната Кайса Олонгрен отказа да назове.

Тя заяви, че противовъздушната отбрана е от ключово значение за Украйна за отразяване на руските атака.

Тя посочи, че на заседание миналата седмица в Брюксел, посветено на доставките на системи "Пейтриът" на Украйна, е бил одобрен пореден пакет военна помощ. Според министърката "парчетата от пъзела" вече се нареждат.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Първият от новите локомотиви на БДЖ вече е в София