Украйна даде 3 часа на кримските власти, за да освободят заложниците

OFFNews 19 март 2014 в 20:58 8754 30

Александър Турчинов

Ако до три часа самообявилите се власти в Крим не освободят всички заложници и не прекратят провокациите, украинските власти ще вземат адекватни мерки, заяви и.д. президент на Украйна Александър Турчинов.

По думите му след поредната провокация на руските войски в Крим е бил взет за заложник командващият на Военно-морските сили на Украйна контраадмирал Сергей Гайдук.

„Това не е първият случай на незаконно задържане на военни и граждански лица в Крим“, заяви Турчинов и добави, че днес работна група от високопоставени украински политици не е била допусната да кацне на размирния полуостров. Целта на посещението им е била да търсят решаване на всички проблемни въпроси.

Украинският ултиматум изтича в 21,00 часа тази вечер.

Преди малко УНИАН съобщи, че Украйна ще започне процедура по напускане на Общността на независимите държави (ОНД) и ще въведе визов режим с Русия. По думите на секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) на Украйна Андрей Парубий съответните решения са взети на заседанието на съвета днес.

„СНСО взе решение да се започне процедура по напускане на ОНД. Също така беше наредено на министерството на външните работи да въведе визов режим с Русия, до няколко часа руски граждани ще бъдат допускани до Украйна само със задграничен паспорт”, заяви Парубий.

Малко по-късно руският министър на отбраната Сергей Шойгу призова ръководството на Крим да освободи командващия ВМС на Украйна Сергей Гайдук и да не се възпрепятства отпътуването му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!