Руски и украински държавници без право да стъпват в Австралия

OFFNews 19 март 2014 в 08:56 5125 0

Джули Бишъп

Снимка www.dailytelegraph.com.au

Джули Бишъп

Финансови санкции и забрана за пътуване ще наложи Австралия на 12 души - руснаци и украинци, заради опита на Русия да "открадне" украинска територия, съобщи британският в. Guardian.

12-те са били "инструмент на руската заплаха срещу суверенитета и териториалната цялост на Украйна", по думите на външния министър на Австралия Джули Бишъп.

"Международното законодателство не позволява една държава да открадне територия от друга на базата на референдум, който не може да бъде определен като свободен или честен", заяви тя пред парламента във вторник.

Референдумът за отделянето на Крим от Украйна и присъединяването на републиката към Русия бе проведен в условията на руски военен контрол над територията на Крим, а това не е легитимна база за промяна на статута на Крим, подчерта Бишъп.

Реакция срещу подписания вчера договор за присъединяването на Крим и Севастопол, следствие от референдума, имаше и от Норвегия.

Норвегия преустанови преговорите с Русия по споразумението за свободна търговия, съобщи вестник Aftenposten, цитирайки думите на министъра на външните работи на Норвегия Бьорг Бренде.

По данни на изданието, преговорите с Русия са се водели чрез Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ) и е трябвало да завършат в средата на 2014 година.

По думите на Бренде, решението за преустановяване на преговорите е съгласувано с останалите участници в ЕАСТ.

Япония също обмисля мерки срещу Русия заради присъединяването на Крим, предаде ИТАР-ТАСС.

„Това нарушава единството, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, и ние го осъждаме”, е казал премиерът по време на дебат в бюджетната комисия на горната камара на японския парламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови