Украинската църква минава към нов календар - ще празнува Коледа на 25 декември

OFFNews 25 май 2023 в 12:14 1437 2

Митрополит Епифаний

Снимка Украинска православна църква

Митрополит Епифаний

Украинската православна църква преминава към нов календар с решение на Синода, съобщи Би Би Си Украйна.

"Православната църква на Украйна - най-популярната религиозна организация в страната, одобри пълното преминаване към новия календар", се посочва в официално съобщение.

От 1 септември 2023 г. повечето украински християни ще започнат да отбелязват религиозните празници спрямо новия календар. Коледа ще се празнува на 25 декември вместо на 7 януари, денят на св. Никола ще се чества на 6 декември вместо на 19 декември, Богоявление - на 6 януари вместо на 18 януари.

Датите за отбелязване на Великден и някои други празници ще останат непроменени.

Формално преходът трябва да бъде одобрен от местния съвет на църквата на 27 юли 2023 г. с участието на миряни. Въпреки това, както каза пред Би Би Си митрополит Епифаний и редица други епископи, въпросът всъщност е решен, а преходът ще стане от 1 септември.

Преходът към нов календар беше трудна стъпка, която не беше предприета от десетилетия. Членовете на църквата се страхуваха, че хората няма да приемат реформата и ще празнуват по стария начин. След пълномащабното нахлуване в Русия обаче този въпрос придоби политически цвят и мнозинството украинци изразиха подкрепа за подобна стъпка. Този въпрос започна да се възприема като движение "Махнете се от Москва!", допълва Би Би Си.

Разликата между стария Юлиански и новия Григориански календар е 13 дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

2

alfakentavur

25.05 2023 в 12:56

Юлианският календар е сменен не заради някаква прищявка, а защото е ГРЕШЕН. Дава някакво отклонение на не помня колко години и няма значение.

Но Източно-православната църква с празни глави от камък отказва да го смени, сигурно защото новият е на Папа и предпочита да е на римски Император.

Няма по-назадничава институция от Източно-православната църква. След ислямските фанатици.

12078

1

edin slep

25.05 2023 в 12:41

И тук има любители на юлианския календар и литургията на неразбираем език, но с измирането на старите поколения ще намаляват.

След 20 години предимно баби ще помнят, че са били по юлианския календар.