Учени: В Китай търгуват незаконно с органи на затворници

OFFNews 19 ноември 2019 в 10:47 2384 0

Снимка BMC Medical Ethics

Учени от Австралийския национален университет алармираха световната медицинска общност, че в Китай незаконното вземане на органи от затворници за трансплантации продължава, съобщава Medik Forum, цитирайки специализираното издание BMC Medical Ethics.

Експертите са анализирали данните предоставени от министерството на здравеопазването в Китай от 2015 година насам. Това е периодът, след който правителството пое ангажимент да прекрати експлантацията (отстраняването) на органи на затворници и да премине към напълно доброволно донорство. Данните обаче показват, че ситуацията не се е променила и данните се фалшифицират.

Авторите на изследването призовават световната общност да обърне внимание на проблема, защото незаконното отнемане на органи може да бъде използвано и като наказание за политическите опоненти на съществуващия режим.

"Противоречивите, неправдоподобни и анормални артефакти в данните бяха открити в пет досиета, което позволява да предположим, че те са манипулирани, за да се осигури съответствие с официално обявените цифри. Под въпрос е достоверността на информацията за сегашната система на закупуване и разпределение на органи в Китай, включително и явния регистър, в който множество недоброволни донори са описани като доброволни", се казва в заключението на изследователите.

От 2010 година в Китай се вземат мерки за реформиране на системата за трансплантация на органи чрез развитие на инфраструктура за доброволно донорство. Това изискваше пренасочването на търговията с органи от китайските затвори към доброволните донори и донорите в мозъчна смърт.

През 2015 години властите в Китай обявиха, че от 1 януари единствен източник на органи ще бъдат донорите в здравните заведения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews