Туск: Тръмп използва митата като политически инструмент, Г-7 ще е тежко изпитание

На срещата догодина по-добре да поканим Украйна, не Русия, заяви председателят на ЕС

OFFNews 24 август 2019 в 17:12 2750 1

Снимка Архив

Започващата днес среща на върха на Г-7 ще бъде тежко изпитание за единството и солидарността след една година, през която лидерите на богатите страни се затрудниха да намерят общ език.

Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Ройтерс.
Във френския град Биариц, където ще се състои срещата, Туск предупреди също, че търговските войни между седемте страни от групата ще накърнят още повече доверието помежду им, допълва БТА. Той отбеляза, че американският президент Доналд Тръмп използва митата като политически инструмент, който може да представлява опасност за целия свят. 

Туск подчерта, че ЕС ще бъде "лоялен" на Франция, ако САЩ наложат мита на френските вина в отговор на новия данък за дигиталните компании, допълни ДПА. Ако САЩ наложат мита на Франция, ЕС ще отговори подобаващо, каза председателят на Европейския съвет.

Туск заяви също така, че ще търси всякакви форми за сътрудничество с Лондон, но няма да сътрудничи за осъществяване на Брекзит без споразумение. Той попита риторично дали британският премиер Борис Джонсън иска за влезе в историята като господин "Без сделка".

Туск каза още, че предпочита да бъде поканена Украйна, а не Русия, на следващата среща на върха на Г-7, тъй като той е против връщането на Москва в групата. 

Смяташе се, че ще тръгне по пътя на демокрацията, върховенството на закона и човешките права, каза Туск по повод първоначалната покана към Русия да влезе в клуба, който се превърна в Г-8.
Днес ще се опитам да убедя събеседниците си, че ще бъде по-добре да поканим Украйна, разбира се като като гост, за следващата среща на Г-7, каза Туск в Биариц. 

Русия бе отстранена от групата, след като анексира Крим от Украйна през 2014 година. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20696

1

Новак

25.08 2019 в 08:55

Защо се сърдят на Тръмп като те правят същото - използват икономически механизми за постигане на политически цели. При това явно неуспешно - все повече “върховенство на закона”, “демокрация”, “защита на човешки права” стават кухи фрази в ЕС - за какво върховенство на закона може да се говори в България, която е страна-членка?
Та какъв икономически смисъл би имало например участието на Украйна в Г7, но изключването на Русия поради “липса на върховенство на закона”.