Турция спира сериал, защото актьорите участвали в протестите

Лилия Христова 22 август 2013 в 15:06 5153 3

Турската държавна телевизия може да спре сериал, защото актьорите участвали в протестите
Турската държавна телевизия може да спре сериал, защото актьорите участвали в протестите

Турската държавна телевизия TRT обмисля да прекрати излъчването на популярния комедиен сериал "Лейла и Меджнун", предадоха от "Тудей Заман".

Въпреки че с излъчените до момента 103 епизода "Лейла и Межнун" стана истински хит в социалните мрежи, има идея той да бъде прекратен. Причината за това вероятно се крие във факта, че голяма част от актьорите в сериала участваха в протестите срещу застрояването на парка Гези в Истанбул.

От TRT обаче казват, че още не са взели окончателно решение и че са поканили идната седмица представители на Ефлатун, за да обсъдят съдбата на сериала.

Главните актьори в сериала Али Атай, Ахмет Тайлан, Ченгиз Бозкурт, Атила Шендил и Чихан Ерчан подкрепиха протестиращите от парка Гези и самите те бяха обгазени със сълзотворен газ по време на жестокото разпръскване на демонстриращите от униформените. Впоследствие актьорите пуснаха в социалните мрежи клип, в който критикуваха решението на правителството на Реджеп Ердоган да вдигне казарми от времето на отоманската империя в парка.

Протестите срещу тези намерения започнаха мирно на 27 май на площад Таксим. След като полицията брутално се намеси, протестите прераснаха в антиправителствени. По време на демонстрациите загинаха петима души, включително и един полицай, а над 5 000 бяха ранени, съобщиха от турски правозащитни организации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков