Турция снабди с ракети сирийската опозиция

Лъчезар Вълев 01 август 2012 в 09:13 5759 0

Снимка: ЕПА
Снимка: ЕПА

Сирийските бунтовници срещу режима на президента Башар ал-Асад се сдобиха с ракети земя-въздух, предаде Ен Би Си.

Според информацията във вторник през нощта Сирийска свободна армия е получила около 20 ракети, които били доставени от съседна Турция.

Най-вероятно ракетите ще бъдат използвани срещу авиацията на сирийската армия в Алепо, където вече близо две седмици продължават ожесточените битки между правителствените сили и сирийските бунтовници. 

В сряда стана ясно, че Турция е разположила в района на сирийската граница танкове и бронетранспортьори от състава на базираната в Газиантеп Пета бронетанкова бригада на турската армия, съобщи ИТАР-ТАСС.

Според турските медии бронираната техника е разположена в „критични участъци” на турско-сирийската граница. Военната техника е предадена под командването на местните гранични подразделения. Към границата се насочва и военен конвой, в чийто състав влизат камиони и цистерни с гориво.

През последните седмици Турция все по-настойчиво призовава за оставката на Асад.

Премиерът на страната Реджеп Тайип Ердоган, който е бивш съюзник на Асад, сега е сред най-големите критици на режима.

По време на продължаващия вече 16 месеца бунт в Сирия той неведнъж е призовавал сирийския лидер да се оттегли от власт.

В началото на седмицата Турция изпрати конвой от 20 машини с военнослужещи, ракетни батареи и бронирани автомобили към границата със Сирия.  

В края на юли Ердоган предупреди, че Анкара може да упражни правото си да преследва кюрдските сепаратисти на територията на Сирия.

Според наблюдатели американското правителство, което се обяви против въоръжаването на бунтовниците, не е участвало при доставката на ракетите.

В същото време източници от администрацията на Белия дом обявиха, че правителствата на арабските държави, които искат свалянето на Башар Асад, включително Саудитска Арабия и Катар, настояват за доставката на такива ракети за бунтовниците. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови