Турция си върна част от територията от Грузия

ОFFNews 26 април 2016 в 19:09 7787 0

Снимка БГНЕС

Днес Турция и Грузия подписаха протокол, с който Турция получи 15 акра грузинска земя, предаде БГНЕС.

Причината е, че водната граница между двете страни - река Чаксу, преди 40 години сменя коритото си и залива част от турската територия, която нейната съседка обявява за свои. Следват дълги години спорове, които днес завършиха щастливо за Анкара.

Миналата седмица представителят на Външното министерство на Грузия Ивери Мелашвили и управителят на турския район Пософ Йозен Алибейоглу са инспектирали спорната зона и са стигнали до решението речното корито да бъде коригирано в подходяща локация, така че 15-те акра земя да се върнат в турска територия.

В протокола е визирана и необходимостта от почистване на терена от треви и друга растителност, скрап и отпадъци, а клоните на горските дървета с дължина 2 метра ще бъдат изсечени.

„Тази земя е изключително плодородна, ще почистя плевелите и дърветата, и ще я обработвам. Години наред писах писма до властите в Анкара и настоявах да си я върна. Едва през 2013 г. експерти посетиха мястото, бе съставена обща работна комисия с представители на Турция и Грузия, на които съм благодарен, че си върнах земята, макар и 40 г. по-късно“, казва собственикът ѝ Сюлейман Челик на 78 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови