Турция не се е отказала да търси превратаджия в България

OFFNews Последна промяна на 10 август 2016 в 13:21 3439 0

Турция не се е отказала да търси превратаджия в България

Турция няма намерение да се откаже да поиска от българските власти Абдуллах Боюк. Това стана ясно от изказване на турския външен министър Мевлют Чавушоглу пред журналисти от Анадолската агенция, което беше излъчено онлайн. В коментар за екстрадирането на осемчленния екипаж на турски хеликоптер, който след нощта на пуча, кацна в Александруполис, Чавушоглу заяви, че Турция няма да прави компромиси с "превратаджии". По отношение на Абдуллах Боюк той заяви: "Сега го връщаме в Турция. От 2013 г. го търсим и ще го докараме, не трябва да правим компромиси с превратаджиите", заяви министърът. 

От Министерството на правосъдието уточниха за OFFNews, че до момента от турска страна подобно искане не е постъпвало. Последното подобно искане е направено през март, когато български съд е отказал екстрадирането на Боюк. Намерението за искането към България беше направено от външния министър на Турция в началото на месеца.

"В България има един предател, който е избягал там преди това. Ще искаме да ни го предадат, ще изпратим делегация за тази цел в България. Някои от престъпниците, които се опитаха да убият президента Реджеп Тайип Ердоган, докато почиваше на Мармарис, успяха да избягат, но няма да успеят да се скрият, защото сме задействали всички сили - институции, полиция, войска. Те ще бъдат заловени рано или късно, където и да се намират. Няма да ги оставим, ще ги изведем пред съда и ще ги накажем", заяви тогава Чавушоглу.

В отговор българският министър на правосъдието Екатерина Захариева заяви, че у нас не е постъпвало подобно искане. 

Според Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест молбите за екстрадиция от молещите държави се подават в писмена форма до Министерството на правосъдието на България, уточниха тогава от министерството.

Исканията за екстрадиране може да се предадат и по дипломатически път или през Интерпол. След проверка на молбата и ако тя съдържа всички необходими документи – оригинал или заверено копие на присъдата, описание на престъплението, данни за лицето, информация за изтърпяното наказание, министерството я препраща на Върховната касационна прокуратура (ВКП), която задържа лицето за 72 часа и изпраща преписката на окръжния прокурор, в чийто район се намира лицето. Тогава прокуратурата внася в окръжния съд искане за задържане под стража до приключване на производството и внася преписката за разглеждане от съда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови