Турция иска България да екстрадира участник в опита за преврат

Турските власти арестуваха 11 командоси, опитали да отвлекат Ердоган

OFFNews 01 август 2016 в 10:12 7023 3

Арестуваха 11 командоси, опитали да отвлекат Ердоган по време на преврата

Снимка БГНЕС, архив

Турция ще поиска от България да екстрадира лице, заподозряно във връзки с духовника Фетхлуллах Гюлен и в участие в подготовката на опита за превратна 15 юли. 

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че в България ще бъде изпратена делегация, която ще изиска екстрадирането на лице, съобщава БНР.

Турският дипломат номер едно направи това изявление на площада в Анталия, където участва в голям митинг в защита на демокрацията, заедно с хиляди граждани. Той не уточни кого има предвид, но подчерта, че е отишъл преди пуча в България:

"В България има един предател, който е избягал там преди това. Ще искаме да ни го предадат, ще изпратим делегация за тази цел в България. Някои от престъпниците, които се опитаха да убият президента Реджеп Тайип Ердоган, докато почиваше на Мармарис, успяха да избягат, но няма да успеят да се скрият, защото сме задействали всички сили - институции, полиция, войска. Те ще бъдат заловени рано или късно, където и да се намират. Няма да ги оставим, ще ги изведем пред съда и ще ги накажем", заяви още Чавушоглу.

Турските специални сили са задържали 11 командоси, които трябвало да отвлекат президента Реджеп Тайип Ердоган при опита за преврат на 15 юли. До момента те се укривали.

Според властите метежниците са нападнали хотела в Мармарис, в който е бил отседнал турският президент. Ердоган обаче бил предупреден и своевременно евакуиран. 

Анадолската агенция съобщи, че бегълците са били заловени в района на град Ула, окръг Мугла, след като специални сили на жандармерията, подкрепени от хеликоптери и безпилотни самолети, били изпратени в района по подаден от местен жител сигнал.

При акцията по залавянето на командосите е възникнала престрелка, но не се съобщава за пострадали. Десетки протестиращи се събраха и ликуваха пред участъка на жандармерията, в който бегълците бяха откарани първо, преди да бъдат преместени в близкото полицейско управление.

Общо 37 войници са участвали в операцията по залавянето на Ердоган в Мармарис, като 25 от тях бяха задържани по-рано.

Десетки хиляди бяха задържани или уволнени от работа, след като бяха обвинени, че са замесени в подготовката или извършването на опита за преврат. Сред тях са съдии, военни, цивилни служители, преподаватели, учители, журналисти.

18 000 души бяха арестувани. Повече от 9000 от тях са задържани и преди. На близо 50 000 турски граждани са отнети паспорти. Повече от 60 000 са уволнени от работа. Повече от 130 медии бяха затворени. Съобщава се, че арестанти са били измъчвани без съд и присъда.

Най-малко 30 000 турци, живеещи в Германия, излязоха в подкрепа на турския президент на митинг през уикенда. В страната живеят около 3 милиона етнически турци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

2

Izalina

01.08 2016 в 11:01

Е сега вече, г-н Борисов, много трябва "Да внимаваме с изказа към Турция..." (цит.)
... че и с постъпките и решенията си!

77927

1

El Commandante

01.08 2016 в 10:25

Айде, Роско изгоре....