Турция изпраща втори сондажен кораб край Кипър

OFFNews 06 юли 2019 в 18:09 3448 0

Турски сондажен кораб

Снимка АА

До седмица вторият турски сондажен кораб ще започне проучванията си в Източното Средиземноморие край Кипър, заяви министърът на енергетиката Фатих Дьонмез, цитиран от Анадолската агенция.

Първият кораб „Фатих“ е на котва западно от Кипър от месец, миналата година през юни той навлезе в морето, докато американската компания Exxon Mobile се подготвяше за старта на проучванията си. Още тогава в. „Алитхея“, излизащ в гръцката част на Кипър, съобщи че гръцката кипърска администрация е приложила всички възможни дипломатически и политически механизми, за да не ескалира напрежение. А то е налице между Анкара и Атина, като в основата му са проучванията за природен газ в изключителната икономическа зона на Кипър и това е най-големият енергиен и геополитически конфликт в Източното Средиземноморие.

На 18 юни т.г. Съветът по общи въпроси на ЕС поиска от Еврокомисията и Европейската служба за външни работи да внесат варианти за мерки спрямо Турция заради незаконните сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър.
Въпреки всичко, турският енергиен министър Дьонмез заяви категоричното намерение да бъде изпратен и вторият кораб „Явуз“, макар да предстои евентуален арест на първия, след като Кипър издаде международни заповеди за арест на екипажа му. „Миналата седмица „Явуз“ е потеглил от Гебзе и в момента се намира при Мерсин за последни огледи и контрол. С помощта на Аллах в рамките на седмица корабът ще започне първите си сондажи в зоната край Северно-кипърската турска република“, посочва Дьонмез.

Министърът уточнява, че става дума за програма със срок от 2,5-3 месеца и изразява надежда, че проучванията и сондажите ще приключат с очакваните от Анкара положителни анализи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови