Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Турция: Хората рисуват дъга по стълбите, властта замазва със сиво

Вероника Шербанова 05 септември 2013 в 18:50 6729 0

Стълби в ярки цветове в Истанбул, Снимка: Twitter
Стълби в ярки цветове в Истанбул, Снимка: Twitter

Протестиращите срещу правителството в Турция намериха нов начин да изразят позицията си, като оставиха своя цветен отпечатък по улиците на Истанбул.

Всичко започва с решението на пенсионирания инженер в областта на горското стопанство Хюсеин Цетинел да оцвети стълбите в местността Фъндъклъ в централния квартал Бейоглу с разноцветни бои.

Идеята на пенсионера била да накара хората да се усмихнат, след като видят ярките цветове.

Идеята явно се е харесала на жителите на Истанбул, тъй като много от тях решават да се снимат на стълбите и да споделят снимките в социалните мрежи.

Част от тях дори помислили, че това е акция в защита на идеята за равни права за хомосексуалистите, лесбийките, бисексуалните и транссексуалните, затова изразили в постове подкрепата си.

Всичко се променя, когато една сутрин се оказва, че местните власти са боядисали със сиво стълбите, за да върнат предишния им облик.

За много млади образовани хора, които са участвали в антиправителствените протести, обаче пребоядисването на стълбите е поредния знак за нетолерантност и липса на зачитане на тяхното право на глас що се отнася до обществените пространства.

Незабавно в социалните мрежи започва акция за защита на цветните стълби.

Общината първоначално отрича да е пребоядисала стълбите, но после се съгласява да върне цветовете. Така още на следващия ден стълбите във Фъндъклъ отново са в цветовете на дъгата. Акцията обаче се разпространява и в други турски градове. Жителите им боядисват в ярки цветове стълби в знак на подкрепа.

Наблюдава се едно раздвижване в обществото, което започна с протестите в парк Гези, и това е само един външен отглас на промяната, заяви пред The New York Times Нагал Озгул, финансов съветник от Истанбул, която взе участие в акцията.

Самият факт, че от общината първоначално отрекоха да са пребоядисали стълбите, а след това се съгласиха да върнат цветовете, показва колко отчаяни и нерешителни са по отношение на собствената си политика, категорична е тя.

Вместо да затвърди контрола на правителството, чувството за потисничество доведе повече хора на улицата. Аз нямаше да съм тук днес, ако не бяха пребоядисали в сиво стълбите, посочи Озгул.

Протестите в Турция започнаха след решението на правителството да застрои парк Гези в центъра на Таксим. Започналите като екопротест демонстрации бързо прераснаха в многохилядна акция с искане за оставка на правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган. 

При сблъсъците с полицията загинаха 4 души, а 8000 бяха ранени. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews