Турция: Франция прие расистки закон

Александра Маркарян 24 януари 2012 в 16:42 2785 1

Френският Сенат гласува законопроекта, криминализиращ отричането на арменския геноцид. Снимка: EPA/БГНЕС
Френският Сенат гласува законопроекта, криминализиращ отричането на арменския геноцид. Снимка: EPA/БГНЕС
Приетият от Франция закон, криминализиращ публичното отричане на арменския геноцид, е расистки. Това обяви турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган, предава BBC. Късно вечерта на 23 януари Сенатът одобри закона със 127 гласа "за" и 86 - "против". Законът предвижда година затвор и 45 000 евро глоба за всеки, който публично отрече геноцида над арменците от турските власти през 1915-1916 година. Тогава са убити над 1.5 милиона арменци. До преди приемането на текстовете наказание имаше само за отричането на холокоста. Очаква се до края на февруари френският президент Никола Саркози да подпише закона и той да влезе в сила. Турция, която отрича да е имало геноцид и която твърди, че броят на жертвите е бил значително по-малък, още преди месец прекрати икономическите, политическите и военните си отношения с Франция заради законопроекта, приет тогава от долната камара на Сената. Преди вчерашното гласуване Турция заплаши с нови санкции Франция. Какви ще са те още не е огласено.
Това е расистки и дискриминационен подход, и, ако не можете да видите това,тогава вие сте глухи за стъпките на фашизма в Европа,
заяви Ердоган във вторник, ден след приемането на законопроекта във френския Сенат. Ердоган говори пред депутати от Партията на справедливостта. Той беше категоричен, че историческите отношения между Турция и Франция са пожертвани. Въпреки всичко Ердоган каза, че "Турция все не е загубила надежда нещата да бъдат променени". Самият той в деня на окончателното приемане на законопроекта заяви, че никога повече няма да посети Франция. В унисон с изявленията на Ердоган Министерството на външните работи на Турция обяви, че страната "е готова да предприеме всички необходими мерки срещу това несправедливо и безотговорно решение". В арменските медии основното послание е "Франция, благодаря!", а в турските: "Франция, засрами се!". Последните твърдят, че Франция нанесе най-тежкия удар на свободата на словото, че Саркози е обърнал гръб на Турция "заради няколко гласа". Във Франция живеят не няколко, а 500 000 арменци. Турските граждани са 550 000. Стокообменът между Турция и Франция възлиза на 11.6 милиарда евро.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!