Туитър блокира за постоянно профила на Тръмп

OFFNews 09 януари 2021 в 09:27 2461 0

Социалната мрежа Туитър закри за постоянно акаунта на президента Доналд Тръмп, като се позова на "риска от нови подстрекателства към насилие".

В момента достъп до акаунта му, който имаше близо 90 млн. абонати, няма.

Социалната мрежа бе под натиск да предприеме тези действия срещу Тръмп след щурма на негови привърженици на сградата на Конгреса във Вашингтон в сряда, довела до човешки жертви и много ранени.

Решението за постоянна забрана на неговия акаунт е взето след "щателно проучване на последните съобщения" на американския лидер в контекста на събитията от тези дни.

Според компанията туитовете на Тръмп в последно време представляват възхвала на насилието.

Посочва се, че във и извън Туитър са започнали да циркулират планове за "бъдещи въоръжени протести, включително и за втора атака срещу Капитолия и други сгради на Конгреса на САЩ на 17 януари".

От Туитър посочват, че политиката на компанията дава възможност на световни лидери да се изказват публично, но че техните акаунти "не са изцяло над нашите правила" и че те не могат да използват мрежата за подстрекателство към насилие.

По-рано тази седмица Фейсбук също обяви, че замразява акаунта на Тръмп най-малко до края на президентския му мандат, припомня агенция Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews