Трима американски професори получиха Нобеловата награда за икономика

OFFNews 10 октомври 2022 в 15:07 1418 2

награда

Снимка Нобелов комитет

Нобелът за икономика отива при Бен Бернанке, Дъглас Даймънд и Филип Дибвиг.

Нобеловата награда за икономика се присъжда на трима американски икономисти - проф. Бен Бернанке от института "Брукингс", Дъглас Даймънд от Чикагския университет и Филип Дибвиг от университета в Сейнт Луис, за тяхното изследване на банките и причините и последиците от финансовите кризи.

"Прозренията на лауреатите подобриха способността ни да избягваме както сериозни кризи, така и скъпи спасителни програми", отбеляза председателят на комисията по наградите Торе Елингсен.

Тримата икономисти ще си поделят тазгодишната награда на стойност 10 милиона шведски крони (близо 900 000 долара), предадоха световните агенции.

Проф. Бен Бернанке бе президент на Управлението за федерален резерв (Фед) на САЩ от 2006 г. до 2014 г. По време на мандата му начело на институцията протече глобалната финансова криза от 2008 г., припомня ДПА. В момента е сътрудник в института "Брукингс".

Дъглас Даймънд е професор по финанси и има активна преподавателска дейност в Чикагския университет. Изследователската му дейност е насочена към финансовите посредници, финансовите кризи и ликвидността.

Филип Дибвиг преподава във Вашингтонския университет в Сейнт Луис, професор по банкиране и финанси. Занимава се с изследвания на корпоративни финанси, финансови пазари, ценообразуване на активи, ценни книжа, индустриална организация и управление на портфолио.

През 2021 г. наградата беше поделена между трима американски учени, които разбраха как да правят научно обосновани заключения от привидно ненаучни експерименти.

Нобеловият комитет смята, че това откритие е помогнало на човечеството да се доближи до разбирането на сложните процеси в обществото и да намери най-краткия път към всеобща хармония и просперитет.

С връчването на Нобеловата награда за икономически постижения завършва Нобеловата седмица, която по традиция се провежда в началото на октомври.

Първоначално тази награда не е посочена в завещанието на Алфред Нобел. Тя е създадена през 1969 г. по инициатива на Шведската централна банка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

2

Johnny B Goode

10.10 2022 в 17:22

Веждичката, и тук ли нищо не печелите?
Не губи надежда, ако има конкурс за безаналогови оръжия, там може да се класирате.