Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Тридневна обща стачка блокира Гърция

Лъчезар Вълев 17 октомври 2012 в 09:30 1632 0

Обща стачка отново ще блокира Гърция. Снимка: mediasoup
Обща стачка отново ще блокира Гърция. Снимка: mediasoup

Нова обща стачка ще блокира Гърция от днес, съобщава атинския в. "Та Неа".

Протестът е насочен срещу новите мерки за икономии, изисквани от международните кредитори на страната. Работа днес спират лекари, инженери, адвокати, съдии, стоматолози и фармацевти. Гръцките медии също ще стачкуват. Адвокатските колегии в страната решиха протестът им да продължи до петък.

Транспортът в страната също ще бъде блокиран. Няма да се движат влаковете и фериботите. С прекъсвания ще се движат метрото и трамваите в Атина. Такситата също ще спрат работа за 9 часа.

За четвъртък основните профсъюзи в гръцкия държавен и частен сектор са обявили 24-часова национална стачка. В нея ще се включат банкови служители, работещите в държавните предприятия, фондове и осигурителни каси.

Затворени в четвъртък ще останат и магазините в Гърция заради участие на търговците в стачката. 

Двата най-големи синдиката в страната - ГСЕЕ и АДЕДИ, организират стачка, докато гръцкото правителство продължава преговорите с ЕС и Международния валутен фонд за нови мерки за икономии, за да може Гърция да получи следващия транш от спасителния заем.

Исканията на стачкуващите включват отмяна на различни реформи на пазара на труда, които би трябвало да повишат конкурентоспособността, но ще отменят редица привилегии.

Освен това протестиращите са недоволни от намаляването на заплатите и пенсиите, което беше поискано от кредиторите от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Профсъюзите настояват правителството да оттегли "ужасните" мерки, докарали според тях работещите до нищета".

На 18 октомври ще се проведе ключовата за Гърция среща на върха на ЕС, на която ще се реши кога ще бъде отпуснат следващият спасителен транш за страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!