Тръмп праща 7000 военни на границата с Мексико заради мигрантите

OFFNews 02 ноември 2018 в 19:36 3804 1

Снимка AFP

Над 7000 военни ще бъдат разположени до края на почивните дни в граничещите с Мексико американски щати - Калифорния, Аризона и Тексас, дни преди междинните избори на 6 ноември, в навечерието на които президентът Доналд Тръмп постави имиграцията в центъра на кампанията си, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

На границата се изпращат 5239 войници, те ще се присъединят към 2100 запасняци от Националната гвардия, които от няколко месеца са на позиции там, уточни днес Майкъл Кучарек - говорител на Нортком (Северното американско военно командване).

Нортком надзирава операцията, наречена "Верен патриот". Тя трябва да пресече пътя на керваните от мигранти от Централна Америка, които са се насочили към САЩ, за да искат убежище.

Военните подкрепления ще бъдат предварително разположени в основните армейски бази в тази щати, най-вече в базата на ВВС Дейвис-Монтан в Аризона, в базите на ВМС в Сан Диего (Калифорния) и в Корпус Кристи (Тексас), както и в калифорнийската база на морската пехота Кемп Пендълтън.

Окончателното им разположение "трябва тепърва да бъде определено", уточни говорителят Кучарек.

Според източник от Пентагона, пожелал анонимност, хиляда войници днес вече са пристигнали в местността Макалън (Тексас), един от главните гранични пунктове в Мексико. Те ще бъдат натоварени с мисии по тилова подкрепа, включително ще опъват палатки "за войниците", каза Кучарек и уточни, че засега не е взето никакво решение за изграждане на палаткови селища за мигранти.

Няколко дни преди гласуването Тръмп умножи изказванията си, целящи да мобилизират избирателите, особено по темата за имиграцията. "Това е нашествие", отсече той вчера, като каза, че идната седмица ще подпише указ по въпроса. Тръмп заяви, че задържаните мигранти ще бъдат въдворени в палаткови лагери или на други места, докато бъдат експулсирани или молбите им не бъдат одобрени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

02.11 2018 в 21:58

7 000? Уау, фпичътлих съ, пудмокрихъ ми съ прашкити!
Колко била дълга границата? Колко плътността на огъня на американска пехотна рота? Колко зоната на досегаемост?
Тръмпе, гЕгант Си!:)
Айде прибирай си вече негрите от Европа, да си ти пазят твоя остров. И спри да ни занимаваш с макдоналдси.