Тръмп поиска държавите в НАТО да удвоят парите за отбрана на 4% от БВП

НАТО покани Македония за преговори за членство

ОFFNews 11 юли 2018 в 18:59 5175 2

Президентът Румен Радев и генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг

Американският президент Доналд Тръмп е поискал от държавите членки на НАТО да отделят не сегашните 2%, а 4% за отбрана. Това обяви българският държавен глава Румен Радев, който ръководи българската делегация за участие в Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО в Брюксел. По-късно информацията бе разпространена и от Белия дом.

"Президентът Тръмп, който говори, постави въпроса не само да се постигнат 2% и то днес, а вече нова бариера – 4%. Той просто тръгна, след като обяви това", каза Радев.

Президентът е поставил въпроса за Трансатлантическата връзка, която е "гръбнакът на НАТО като военни способности" в случай, че не бъдат достигнати тези проценти.

По време на срещата в Брюксел стана ясно, че НАТО е поканила днес Република Македония за преговори за присъединяване към Алианса. 

Това съобщи от своя страна генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на пресконференция след първото заседание от двудневната среща.

Той уточни, че Македония ще стане 30-ата държава от пакта, когато приключат процедурите около ратификацията на споразумението между Скопие и Атина.

"Това показва, че вратите на НАТО остават отворени", добави Столтенберг, цитиран от БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5784

2

Бабатунде

12.07 2018 в 09:30

Червеноармеец, то пари има... ама ... друг ни е проблема на нас :) !

6162

1

red-army

12.07 2018 в 01:43

хахах май македонците ще се карат с Гърция още 2-3 години ако Тръмп иска 4% от БВП. Та нали в държави като БГ и Македония държавата едва преразпределя 30-40% от БВП. Ако спенат 4% за отбрана то това са над 10% от бюджета ни. За образование, инфраструктура, полиция, администрация, инвалидни пенсии, култура, спорт и т.н. откъде.....