Тръмп към Путин: Светът иска разбирателство между нас

OFFNews 16 юли 2018 в 15:12 4084 1

Ръкостискане за около 3 секунди и позиране пред фоторепортерите. Така започна дълго чаканата първа самостоятелна среща между президентите на САЩ Доналд Тръмп и Русия Владимир Путин днес в президентския дворец във финландската столица Хелзинки.

Двамата изглеждат напрегнати, не се усмихват много, отбелязва репортерът на в. „Гардиън“.

Путин казва, че е удоволствие да се срещне с Тръмп. Американският президент поздравява Путин за провеждането на Световното първенство по футбол – „едно от най-добрите някога“ - и Русия за представянето на отбора ѝ.

След това Тръмп казва, че двамата биха обсъждали „всичко“ – от търговията до отбраната и до Китай.

Ето и изказването му:

„Преди всичко, господин президент, бих искал да Ви поздравя с наистина отличното Световно първенство по футбол. Едно от най-добрите, според това, което всеки ми казва, и също (Ви поздравявам – бел. ред.) за доброто представяне на Вашия отбор.

Гледах целия финал и полуфиналите и те бяха наистина впечатляващи.

Най-важното е, че имаме много добри неща, за които да говорим... имаме дискусии за всичко – от търговията до отбраната, за ракетите, за ядрената енергетика, за Китай – ще говорим малко за Китай – нашия общ приятел, президентът Си (Дзинпин – бел. ред.)

Мисля, че имаме страхотни възможности заедно, като две страни, които, честно казано, не са се разбирали много добре през последните няколко години... Мисля, че ще приключим, имайки изключителни отношения. Казвал съм, и съм сигурен, че сте чули,... че разбирателството с Русия е добро нещо, не лошо нещо.

Наистина смятам, че светът иска да види, че се разбираме добре. Ние сме две велики ядрени сили. Държим 90% от ядрената енергетика и това не е добро, а лошо нещо. Мисля, че можем да се надяваме, че ще направим нещо по въпроса, защото това не е положителна сила, а негативна сила, така че ще говорим за това, наред с другите неща.

И с това светът очаква, и аз също очаквам нашия личен разговор, който мисля, че започва сега, след което ще съберем целия си екип. Вие имате няколко представители, аз – също. Всички имаме много въпроси и се надявам, че приключим с отговори. Чудесно е да бъдеа с Вас.

Благодаря на всички."

Изреждайки темите за разговор, Тръмп обаче не споменава намесата на Русия в американските избори, Сирия, Северна Корея, НАТО, нито Украйна. Дали някоя от тях ще бъде включена засега е въпрос без отговор - двамата президенти вече разговарят на четири очи, само в присъствието на преводачите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови