Тръмп и Путин договориха примирие в Южна Сирия

OFFNews 07 юли 2017 в 22:29 11744 3

Снимка БГНЕС

Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп са обсъдили Украйна, Сирия, борбата с тероризма и киберсигурността. Това разкри Владимир Путин на срещата си японския премиер Шиндзо Абе, съобщи БГНЕС.

„Имах много продължителна беседа с президента на САЩ. Натрупаха се много въпроси – и Украйна, и Сирия, и други проблеми, някои двустранни въпроси. Отново се върнахме към въпросите на борбата с тероризма, киберсигурността“, отбеляза Путин.

Той се извини пред Абе, който трябваше да чака повече от час за срещата си с руския лидер.

„И аз, и от негово име (президента на САЩ), поднасяме извиненията си“, каза Путин.

Русия и САЩ се договориха да прекратят огъня в Южна Сирия, заяви руският външен министър Сергей Лавров сред преговорите между президентите Владимир Путин и Доналд Тръмп.

„В тази зона на южна Сирия (Дераа и Ел-Кунейтра ) ще бъде задействат режим за спиране на огъня от 12:00 местно време на 9 юли. САЩ поеха задължението да се спазва режимът за прекратяване на огъня от всички групировки, които там се намират“, конкретизира Лавров.

Той заяви още, че западните държави разбират необходимостта да се окаже натиска върху Киев за изпълнението на Минските договорености.

„Всички са заинтересовани страните по Минските споразумения, а Украйна е главната страна на Минските споразумения, са заинтересовани да се изпълнява това, което там е записано. Нашите западни партньори, ние чувстваме това, разбират необходимостта от допълнително въздействие върху този процес, който се протака“, посочи Лавров.

По думите му президентите да наредили да се задълбочи сътрудничеството между външнополитическите ведомства на двете страни по всички въпроси, включително и за ядрената програма на Северна Корея.

По време на срещата си президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин изразиха сходно мнение, че е необходимо да се води дискусия за бъдещото ръководство на Сирия, това заяви на отделна пресконференция американският държавен секретар Рекс Тилърсън.

Той разкри също, че голяма част от разговора е бил посветен именно на Сирия. По думите му двамата президенти се договорили да бъде създадена работна група за разработването на споразумение за киберсигурността и ненамеса. Тръмп няколко пъти повдигаше пред Путин въпроса за приписваната на Русия намеса в предизборните политически процеси в САЩ. Путин от своя страна отхвърляше тази намеса. Държавният секретар добави още, че Тръмп и Путин не са насрочили дата за следваща среща.

Първата лична среща между Путин и Тръмп продължи 2 часа и 15 минути. Руската делегация очакваше срещата да продължи около един час. Белият дом пък й бе отредил половин час.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11739

3

muhlio

08.07 2017 в 02:16

Тия са един дол дренки... като радеф хвърчилото и цецо апартаментите....на един акъл.

77927

1

El Commandante

07.07 2017 в 23:17

Снимката е яка, Путин гледа Тръмп и си мисли: Ебати клоуна, нема чак такъв смешник.