Тонове мъртва риба са изхвърлени на брега на лагуна в югоизточна Испания

OFFNews 24 август 2021 в 16:32 2194 0

Снимка Getty Images

Тонове мъртва риба бяха изхвърлени по бреговете на соленоводна лагуна в югоизточна Испания през последните дни. Масовото измиране шокира местните жители и еколозите, предаде Би Би Си.

Регионалното правителство обвинява скорошните горещини за смъртта на рибите в морето Мар Менор, южно от Мурсия.

Но учените твърдят, че замърсяването на водата с отпадъци от земеделието е влошило качеството на водата. Прокуратурата започна разследване, а жителите проведоха протести, с които искат решение на проблема.

Съобщения в испанските медии казват, че централното правителство обмисля да бъде обявено бедствено положение в зоната.

Искането е изпратено от регионалното правителство, което е подложено на нарастващ натиск да спаси лагуната, която от години е измъчвана от екологични проблеми.

Разположена на югоизточното средиземноморско крайбрежие на Испания, лагуната някога е била магнит за туристи и убежище за морския живот.

Но състоянието на водата се влошава през последните години, което води до деградация на екосистемите и масови измирания на риба през 2016 и 2019 г. Екологичната група WWF заяви, че основната причина за последното измиране е "замърсяването от интензивно земеделие в района", което води до липса на кислород във водата.

Еколозите обясняват, че водораслите могат да цъфтят във води, които са били замърсени с високи нива на химикали от човешката дейност. Такъв свръхрастеж на водорасли блокира слънчевата светлина и намалява кислорода във водата, което затруднява оцеляването на водните организми.

Разгръщащата се екологична криза създаде политическо напрежение между лявото централно правителство и консервативното регионално правителство, които се обвиняват взаимно в бездействие.

В понеделник президентът на правителството на Мурсия, Фернандо Лопес Мирас, написа писмо до испанския премиер Педро Санчес, призовавайки го да свика среща за обсъждане на екокатастрофата в Мар Менор.

Мирас и неговите политически съюзници заявиха, че регионалното правителство няма правомощия да предприема действия. Испанският министър на екологичния преход Тереза ​​Рибера заяви, че ще "реши лично този въпрос" с Мирас, когато посети района в сряда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови