Телефонен разговор Радев-Блинкен. САЩ приветства решението за военната помощ за Украйна

OFFNews 16 декември 2022 в 21:19 4155 1

Антъни Блинкен

Снимка БТА / АР

Антъни Блинкен

Държавният секретар на САЩ Антъни Дж. Блинкен разговаря днес с българския президент Румен Радев. Двамата обсъдиха последните развития в непредизвиканата война на Русия срещу Украйна, като секретарят приветства решението на българския парламент да предостави военна помощ на Украйна в подкрепа на самозащитата на Украйна, съобщи говорителят на външното ведомство на САЩ Нед Прайс.

Секретарят Блинкен е подчертал важността на енергийната диверсификация и реформите в върховенството на закона в България за насърчаване на просперитета на българския народ и солидарността в рамките на ЕС.

От пресслужбата на Президенството в София обявиха, че теми от стратегическото партньорство между България и САЩ, както и предизвикателствата пред сигурността, произтичащи от войната на Русия срещу Украйна, са били във фокуса на разговора. Блинкен и Радев са обсъдили необходимостта от оказването на подкрепа за Украйна в тежките условия на целенасочено разрушаване на нейната енергийна и гражданска инфраструктура, от което страдат и милиони невинни хора.

Енергийната диверсификация и предприемането на своевременни мерки за осигуряването на алтернативни доставки на суров петрол за рафинерията в Бургас, след изтичането на дерогацията за внос на руски нефт, също беше акцент на разговора. Президентът Радев открои възможността за изграждането на петролопровод от Александруполис към Бургас, така че да не се стига до затварянето на ключово предприятие за българската икономика, ръст на безработицата, дефицит в доставките на горива и увеличаване на цените им.

Гарантирането на надеждна икономическа, транспортна и енергийна свързаност в Югоизточна Европа в условията на военен конфликт в съседство е от ключово значение за изграждането на надеждни вериги на доставки в региона и справяне с негативните последици от кризата, подчерта още държавният глава. Румен Радев изрази очакването на страната ни да се присъедини към Шенген през 2023 г., за което вече получи подкрепа от председателите на Европейската комисия и Европейския съвет.

Двамата обсъдиха и партньорството между България и САЩ в областта на сигурността и отбраната. Президентът Радев отново призова за търсенето на решение България да получи изтребители на лизинг, докато не бъде сформирана българската ескадрила от изтребители F-16. България разчита на подкрепата на своите съюзници, но държи да съхрани и развива националните си способности за охрана на собственото си въздушно пространство, подчерта още президентът Румен Радев, цитиран от пресцентъра на президентската администрация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

1

Johnny B Goode

16.12 2022 в 22:09

Ох, горкият резидент.
Оказал се е в положението на онова турче, което го накарали в училище да пише съчинение за боевете на Шипка -
"...нашите отдолу нападат, нашите отгоре се отбраняват геройски"