Талибаните превзеха шеста столица на провинция в Афганистан

OFFNews 09 август 2021 в 20:36 2340 0

Снимка Getty images

Талибаните установиха днес контрол върху град Айбак - шестата провинциална столица в Афганистан, превзета от тях през последните четири дни, предадоха световните агенции.

Представители на властите заявиха, че бунтовниците са завзели основните правителствени обекти в Айбак - столицата на провинция Саманган. Проправителствените сили са изоставили града и са избягали на близко възвишение, след като афганистанското правителство не е изпратило подкрепления и не им е оказало помощ с въздушни удари, каза депутат, представляващ провинцията в парламента.

Друг парламентарист заяви, че подкрепления от около 300 души от силите за сигурност ще бъдат изпратени, за да бъдат изтласкани талибаните от Айбак, където живеят над 120 000 души.

Вчера бунтовниците превзеха три провинциални столици - Кундуз, Сари Пул и Талукан, а в петък и събота установиха контрол върху Шеберган и Зарандж.

Талибаните са завзели повече от половината окръзи в Афганистан и са обкръжили над 10 провинциални столици, откакто предвожданите от САЩ международни войски започнаха да се изтеглят от страната в началото на май.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!