Тайван съобщава за второ широкомащабно нахлуване на китайски самолети за седмица

OFFNews 09 август 2023 в 12:03 625 0

Военни самолети

Снимка Pinterest

Военни самолети

Десет самолета на китайските военновъздушни сили са навлезли в зоната за противовъздушна отбрана на Тайван. Освен тях и пет китайски военни кораба, участващи в патрулиране на "бойна готовност" са прекосили границата с Тайван, съобщава министерството на отбраната на острова. Това е второ подобно нахлуване в рамките на седмица, предаде Ройтерс.

Министерството на отбраната в Тайван съобщава, че около 9 часа сутринта е засякло общо 25 китайски самолета, участващи в операции над морето, включително изтребители J-10 и J-16, както и бомбардировачи H-6.

Министерството съобщава, че 10 от тези самолети са пресекли средната линия на Тайванския проток, който преди това е служил като неофициална бариера между двете страни, или са навлезли в югозападната част на зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на Тайван.

В изявлението се споменава още, че тези самолети са действали в координация с пет китайски военни кораба, участващи в патрули за „бойна готовност“.

Китай организира военни учения около Тайван през април, след като президентът Цай Инг-вен се върна от посещение в Съединените щати, където се срещна с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти.

Властите в Тайван многократно са съобщавали за китайска военна дейност близо до острова.

Китай отдавна твърди, че островът е негова територия и Пекин засилва натиска с цел Тайван да се откаже от суверенитета си, но демократично избраното правителство на Тайван, отхвърля претенциите на Китай за суверенитет и казва, че само хората на острова могат да решават бъдещето си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки