СЗО възнамерява да поиска 1 млрд. долара за справяне с вируса

OFFNews 10 април 2020 в 08:48 1373 0

Тедрос Гебрейесус

Световната здравна организация (СЗО) възнамерява да поиска от световната общност отпускането на един милиард долара за финансиране на мерки за борба с разпространението на COVID-19 до края на 2020 г, съобщи Ройтерс, позовавайки се на няколко източника.

Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус приветства активния отговор на световната общност на призива за финансова подкрепа за прилагането на антивирусния план на СЗО. Той каза, че до началото на април вместо 675 милиона долара, необходими за борба с коронавируса, са събрани 677 млн. долара. "И очакваме неговото продължаване от страна на правителствата, частния сектор и международната общност“, добави той, цитиран от "Фокус".

Според един от източниците на Ройтерс исканата от СЗО сума ще бъде приблизително един млрд. долара. Друг източник обаче твърди, че сумата може да бъде "повече от един милиард долара, вероятно няколко милиарда".

Коментар на СЗО по този въпрос все още няма.

Преди дни президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че Вашингтон обмисля спиране на вноските в бюджета на СЗО. Според него всички мерки, предприети от организацията в рамките на борбата с коронавируса, са неправилни. Освен това СЗО "винаги е на страната на Китай", възмути се Тръмп.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови