Светът за "украинския" паметник - от "изкуство като на Банкси" до "вандализъм"

Николаос Цитиридис 24 февруари 2014 в 10:07 6987 21

"Дейли Мирър" за боядисването на ПСА

Новата "украинска" премяна на паметника на Съветската армия бързо обиколи световните медии и предизвика противоположни коментари на Запад и в Русия.

"В събота паметникът на Съветската армия в София осъмна преобразен в цветовете на украинското знаме. По този начин анонимни художници демонстрираха подкрепата си за антиправителствените протести в Киев", написа AFP.

В Русия информационният сайт "Мой Регион" определи боядисването на ПСА като вандалска проява:

"Паметникът на Съветската армия в центъра на София бе осквернен от вандали в Деня на защитника на Отечеството, 23 февруари. Това стана в деня, когато на паметника в столицата на България традиционно се полагат цветя в памет на подвига на съветските войни в годините на Великата отечествена война. На паметника вандалите нарисуваха украинския флаг, а също и оцветиха централната фигура – войник с пистолет – в жълто и синьо".

Според "Вечерная Москва" посолството на Русия в България е осквернено:

"Това далеч не е първият „набег” на вандали срещу паметника в центъра на българската столица. Руската страна нееднократно се е обръщала към кметството на София и органите на държавната власт. Въпреки обещанията необходимата охрана на монумента не се осъществява".

Британският "Дейли Мирър" сравни боядисването на ПСА с акт подобен на изкуството на световноизвестния уличен художник Банкси.

"Мистериозен артист боядиса ПСА в цветовете на украинския флаг, като това е поредният политически облик на монумента в София, който е построен през 1944 г. в чест на „освобождаването” на България от Русия, но оттогава се превърна в мишена на политическите активисти", пише в сайта си "Дейли Мирър".

Телевизионният канал "Евронюз" пък определи фотоса на боядисания паметник като снимка на деня за 23 февруари. В социалните мрежи кадърът беше споделен хиляди пъти, а коментарите също бяха разнородни и в двете крайности: някои подкрепиха и харесаха преобразяването, а други сметнаха, че това е поредният вандалски акт на неуважение към руската армия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!