Светът се прощава с Шимон Перес

Белият дом потвърди, че Обама ще присъства на погребението му в петък

OFFNews 29 септември 2016 в 08:47 3868 3

Снимка http://progressiveisrael.org/

Светът се прощава с бившия президент на Израел Шимон Перес. Тленните му останки ще бъдат изложени днес за поклонение в израелския парламент. Погребението му е в петък.

На погребението в Ерусалим в петък ще присъства американският президент Барак Обама, потвърдиха от Белия дом.

Шимон Перес почина на 28 септември на 93-годишна възраст. Той беше награден с Нобеловата награда за мир през 1994 г. заедно с Ясер Арафат и бившия премиер на Израел Ицхак Рабин "за техните усилия да установят мир в Близкия Изток".

Обама ще отлети днес от Вашингтон и ще напусне Ерусалим след церемонията. В американската делегация ще е и предшественика му Бил Клинтън. Предизборната кампания обаче ще задържи в САЩ кандидатът за президент Хилари Клинтън.

В петък вечерта националното знаме на САЩ ще бъде спуснато наполовина в Белия дом, сградите на държавни институции и всички посолства, военни бази и военноморски съдове.

На погребението ще присъстват още британският принц Чарлз, френският президент Франсоа Оланд, германският президент Йоахим Гаук, председателят на горната камара на руския парламент Валентина Матвиенко, държавният секретар на САЩ Джон Кери, полският президент Анджей Дуда, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и норвежкият външен министър Бьорге Бренде, предаде Асошиейтед прес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

2

Izalina

29.09 2016 в 12:27

Едва ли. Те се вихрят основно във фейсбук.

29217

1

Лопе де Вега

29.09 2016 в 09:54

Още не съм разбрал дали някой от нашите вождове ще отиде. Някой да е чул нещо?

Поздрав!
 
X

Да помогнем на украинските деца!