Светът гледа към Турция: Ердоган или Кълъчдароглу

OFFNews 14 май 2023 в 07:28 2986 2

Президентски вот в Турция

Снимка Архив

Реджеп Ердоган срещу Кемал Кълъчдароглу

Над 60 млн. турски граждани ще гласуват днес за президент и за новия 600-членен парламент на страната. 

Настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган ще се изправи срещу лидера на опозицията Кемал Кълъчдароглу на историческия вот в Турция в опит да задържи управлението. 

Според проучванията Кълъчдароглу има преднина и шанс да спечели президентските избори още на първи тур. Ако никой от кандидатите не получи над половината от гласовете, на 28 май ще се проведе втори тур. 

В надпреварата участва и Синан Оган, а четвъртият кандидат - Мухарем Индже се оттегли така, според анализаторите, увеличи подкрепата за Кълъчдароглу. 

Опозиционният Национален алианс проведе последният си голям митинг преди изборите в Анкара в петък вечер. 

Изборният ден ще продължи до 17:00 ч. В парламентарните избори участват 24 политически партии и 151 независими кандидати за депутати.

В страната са регистрирани 60 697 843 избиратели, които ще гласуват в над 191 хиляди избирателни секции. Очаква се избирателната активност да
е около 84%. Три и половина милиона турци зад граница можеха да пуснат бюлетина през изминалите седмици. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

2

Mateevk

14.05 2023 в 17:05

За много работи можем да се поучим от тях. И че в крайна сметка общата ни съдба зависи от всеки един от нас, а не от някой друг някъде и някога. А да гласуваш дори за този, който считаш за най-малкото зло, е най-малкото нещо, което можем да направим. Обаче не го правим и после се оплакваме от купен вот, манипулации и всякакви шмекерии. Те могат да виреят там, където гласува малцинството.

4738

1

Того

14.05 2023 в 16:03

84% избирателна активност, впечатляващо! Българите може да се поучим от комшиите и вместо да ходим за гъби, както съветваше Мунчо Кобургготски, да отидем и да гласуваме на следващите избори.
 
X

Да помогнем на украинските деца!