Ердоган обеща мирен преход, ако загуби изборите

OFFNews 13 май 2023 в 15:30 1362 2

Реджеп Тайип Ердоган

Снимка БТА/АП

Реджеп Тайип Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ще приеме резултатите от вота тази неделя и ще се оттегли, ако загуби, като отхвърли опасенията, че може да се вкопчи във властта на всяка цена, предаде БТА.

"Много нелеп въпрос... Ние дойдохме на власт с демократични средства в Турция... Ако нашият народ реши друго, ще направя това, което изисква демокрацията, няма какво друго да направя", заяви Ердоган по телевизията снощи в отговор на въпроса дали ще отстъпи властта.

Президентът добави, че неговият Републикански алианс, коалиция начело с управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), ще уважи "всички резултати, които излязат от урните".

По думите на Ердоган, ако опозицията е загрижена за сигурността на изборите, то трябва да наблюдава избирателните секции и да "гарантира сигурността", точно както, по думите му, правят членовете на неговата партия.

"Не може да се прави компромис с волята на народа", добави той.

Същевременно президентът изрази увереност, че ще бъде преизбран за още един мандат, както и че ще си осигури парламентарно мнозинство на изборите утре.

След 20 години начело на Турция Ердоган е изправен пред най-трудното си изборно изпитание на фона на общественото недоволство от икономическите проблеми, справянето с големите земетресения през февруари и присъствието в страната на около 3,5 млн. сирийски бежанци, посочва агенцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

2

dolivo

13.05 2023 в 20:36

Хаха, това като циганките как ловко плашат - ела да ти гледам, аз само хубаво казвам, лошо не казвам.

Но се споменава .

Да имаш едно наум.

12078

1

edin slep

13.05 2023 в 16:11

Дано, от реформатор стана диктатор, време е за промяна.