Судан освободи 125 войници с помощта на Червения кръст

OFFNews 29 юни 2023 в 12:49 701 0

Судан

Снимка БТА/АП

Судан

125 войници, държани в плен от суданските паравоенни сили за бърза подкрепа, са освободени със съдействието на Международният комитет на червения кръст (МКЧК). Те са се върнали при семействата си преди ислямския празник Курбан байрам. Групата е била отведена от Хартум в Уад Мадани, южно от столицата, предаде БТА.

Сред освободените има 44 ранени. Още в понеделник други 14 пострадали бяха освободени с помощта на МКЧК в западния щат Дарфур.

С пост в Туитър от организацията пишат, че чрез диалог с всички страни в конфликта ще гарантират спазването на хуманитарните принципи и хуманното отношение към задържаните по време на процеса на освобождаване и прехвърляне. Организацията се придържа към строг неутралитет във въоръжените конфликти с цел да се грижи за жертвите.

МКЧК помага на затворниците поддържат връзка със семействата си и организира освобождаването или размяната на затворници по искане на страните в конфликта.

Сблъсъците избухнаха в Хартум на 15 април между началника на армията Абдел Фатах ал-Бурхан и командира на паравоенните сили за бърза подкрепа Мохамед Хамдан Дагало, известен като Хемедти, но в началото на седмицата Мохамед Хамдан Дагало, лидер на паравоенните Сили за бърза подкрепа в Судан, обяви едностранно прекратяване на огъня по случай мюсюлманския празник Курбан байрам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика