Стотици арестувани на протест в Москва в подкрепа на опозиционера Навални

OFFNews 30 декември 2014 в 21:42 7414 51

Над 250 души бяха задържани тази вечер в центъра на Москва за участие в протест в подкрепа на руския опозиционер Алексей Навални.

Руската полиция оправдава арестите на мирни демонстранти с твърдението, че те са участвали в неразрешен от властите протест.

По-рано днес Навални и брат му Олег бяха осъдени за присвояване на средства. Олег Навални получи 3,5 години затвор, а Алексей - 3,5 години условно.

Алексей трябваше да остане под домашен арест до влизането на присъдата в сила, но по-рано тази вечер наруши тази мярка и се отправи пеша от дома си към мястото на протеста в негова подкрепа в Москва.

На път за протеста той беше задържан от полицията.

Температурата на Манежния площад, където се събраха демонстрантите, достигна минус 15 градуса по Целзий.

Според Навални и неговите привърженици издадената днес присъда е политическа саморазправа с противник на руския президент Владимир Путин.

Двете пънкарки от групата Pussy riot - Надежда Толоконикова и Мария Альохина, излязоха с видеозапис в подкрепа на участниците в протеста на Манежния площад.

Реакцията на ЕС

Решението на руски съд да осъди Алексей Навални и брат му Олег за измама изглежда политически мотивирано, се казва в изявление на ЕС.

"Обвиненията към тях не бяха подкрепени с доказателства по време на процеса. Освен няколко предварително подбрани представители на медиите не бе разрешено нито на обществеността, нито на международните наблюдатели да присъстват в съдебната зала за четенето на присъдата", се казва в изявление на
говорителката на шефката на европейската дипломация Федерика Могерини - Мая Кочиянчич.

"Присъдата за виновност изглежда е политическа мотивирана. ЕС подчертава, че е важно съдебните решения да са свободни от всякаква политическа намеса, да са независими и да съблюдават правовата държава", заяви Кочиянчич.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!