Кремъл затяга достъпа до интернет на обществени места

OFFNews 09 август 2014 в 11:00 3596 9

Снимка www.freeimages.com

Властите в Русия забраниха анонимния достъп до интернет чрез безжична връзка (Wi-Fi) на обществени места. 

За целта потребителите ще трябва да се регистрират посредством кредитна карта или телефонен номер. Мерките бяха мотивирани от руското министерство на съобщенията като ход срещу борбата с тероризма и че частните безжични мрежи няма да бъдат засегнати. Министърът на съобщенията Николай Никифоров поясни, че идентификацията на потребител на публичен безжичен интернет е разпространена практика в целия свят.

Московската община пък поясни, че мярката касае само зоните за връзка с интернет в пощенските служби.

Решението доведе до вълна на недоволство. Според опозиционера и блогър Алексей Навални мярката е ново затягане на контрола на властите върху руския интернет. "Един истински "Биг брадър" се ражда пред очите ни. Това ще е система, която ще е наясно кой е написал еди-какво си, кога, на кого и откъде", подчерта Навални в своя публикация в социалната мрежа.

Същевременно заместник-ръководителят на федералната служба за наблюдение на комуникациите Роскомнадзор Максим Ксензов заяви, че управата на ресторантите, на парковете, на летищата и на други обществени места с достъп до интернет чрез Wi-Fi ще бъде задължена да съхранява в течение на половин година данните за устройствата на ползвателите и тяхната активност и да ги представят на правоохранителни органи, а също така и да регистрира рутерите си.

Той обаче допълни, че идентификация на ползвателите на Wi-Fi на тези места няма да има.

"Установяване на личността на ползвателите ще има само за достъп до интернет чрез колективни пунктове за телематични услуги, управлявани от Ростелеком, разположени обикновено в станциите на Руските пощи, а също и в интернет кафенетата", каза Ксензов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!