Quantcast

Кремъл затяга достъпа до интернет на обществени места

OFFNews Последна промяна на 09 август 2014 в 11:00 2852 10

Снимка www.freeimages.com

Властите в Русия забраниха анонимния достъп до интернет чрез безжична връзка (Wi-Fi) на обществени места. 

За целта потребителите ще трябва да се регистрират посредством кредитна карта или телефонен номер. Мерките бяха мотивирани от руското министерство на съобщенията като ход срещу борбата с тероризма и че частните безжични мрежи няма да бъдат засегнати. Министърът на съобщенията Николай Никифоров поясни, че идентификацията на потребител на публичен безжичен интернет е разпространена практика в целия свят.

Московската община пък поясни, че мярката касае само зоните за връзка с интернет в пощенските служби.

Решението доведе до вълна на недоволство. Според опозиционера и блогър Алексей Навални мярката е ново затягане на контрола на властите върху руския интернет. "Един истински "Биг брадър" се ражда пред очите ни. Това ще е система, която ще е наясно кой е написал еди-какво си, кога, на кого и откъде", подчерта Навални в своя публикация в социалната мрежа.

Същевременно заместник-ръководителят на федералната служба за наблюдение на комуникациите Роскомнадзор Максим Ксензов заяви, че управата на ресторантите, на парковете, на летищата и на други обществени места с достъп до интернет чрез Wi-Fi ще бъде задължена да съхранява в течение на половин година данните за устройствата на ползвателите и тяхната активност и да ги представят на правоохранителни органи, а също така и да регистрира рутерите си.

Той обаче допълни, че идентификация на ползвателите на Wi-Fi на тези места няма да има.

"Установяване на личността на ползвателите ще има само за достъп до интернет чрез колективни пунктове за телематични услуги, управлявани от Ростелеком, разположени обикновено в станциите на Руските пощи, а също и в интернет кафенетата", каза Ксензов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.08 2014 в 07:13

...БЯХМЕ В ИТАЛИЯ НА ПОЧИВКА... И ТАМ... , С ОБЯСНЕНИЕТО,ЧЕ ВЪВ ВРЪЗКА СЪС СИГУРНОСТТА, ТРЯБВА ДА ИМА РЕГИСТРАЦИЯ...!!!

09.08 2014 в 22:02

И в софийското метро Wi-Fi вече може да се ползва единствено и само след РЕГИСТРАЦИЯ с телефонен номер. Преди обаче се влизаше направо. Явно обаче Путин се е разпоредил и тука да се въведат подобни ограничения.

Услугата е безплатна, но изисква потребителите да се регистрират в с име, фамилия и мейл. Целта уж е защита от т.нар. „злоумишлени действия”.

Ето я аргументацията: "Това са действия или бездействия, нарушаващи Интернет етиката или нанасящи вреди на лица, свързани към Интернет или асоциирани мрежи, изпращане на нежелана поща (SPAM, JUNK MAIL), препълване на каналите (FLOOD), получаване на достъп до ресурси с чужди права и пароли, използване на недостатъци в системите с цел собствена облага или добиване на информация (HACK), извършване на действия, които могат да бъдат квалифицирани като промишлен шпионаж или саботаж, повреждане или разрушаване на системи или информационни масиви (CRACK), сканиране на портове (PORT SCAN), изпращане на “троянски коне” или предизвикване на инсталация на вируси или системи за отдаличен контрол, смущаване нормалната работа на останалите потребители на Интернет и асоцираните мрежи, извършване на каквито и да било действия, които могат да се квалифицират като престъпление или административно нарушение по българското законодателство или по законодателството на друга страна."

ЧЕТВЪРТИЯТ хилядолетен РАЙХ В ДЕЙСТВИЕ.

09.08 2014 в 15:29

Не будет теперь в свободной продаже в супермаркетах испанского хамона, голландских и французских сыров, фуа-гра, норвежской сёмги и устриц. Всё это теперь пойдёт через спецраспределители. Опять будут водители чёрных правительственных автомобилей (правда, теперь не Волг, а Мерседесов) загружать пакеты из неприметных дверей в центре Москвы, а народ будет сосать болт. Воистину, нет ничего нового под солнцем.

;народ будет сосать болт''-мъкааа,друго си е на руски да ви го набием в зомбираните кратуни!

09.08 2014 в 13:28

Путин успешно ще докара Русия до 1984.

09.08 2014 в 13:10

Мъка, ловиш се за думата. Мярката е безумна.

09.08 2014 в 12:41

*** баси гафа! на руски мука означавало брашно! а ставало дума за горя, мъка демек!...

... е ся, олекна ми (шото се саморазкрих)

... хахахахахахаха

09.08 2014 в 11:50

... ами нема да Контролираме, мъко милюцйонерска, а ще Игнорираме каквото ни се стори неприемливо...

ето какво казват некои цивилизовани руснаци:
--------------------------------
Это элемент дрессировки населения, причем наиболее образованной его части. И если мы без сопротивления сглатываем любые причуды власти - значит, дрессировка идет успешно.
------------------------
Любые запретительные законы в нашей стране создают дополнительные кормушки для сторонников путина - вся власть пронизана коррупцией и ее представители всех уровней, практически открыто, "стригут бабло"
---------------------------
08 августа 2014 | 19:38
Эта власть изначально нелегитимна и ненавидима народом, которого эта самая власть смертельно боится и свою очередь тоже ненавидит.
Скоро вживят чипы, оденут электронные браслеты, установят жучки в квартирах и на входной двери. выходить из дома только предварительно позвонив в милицию, сообщить цель выхода из дома, маршрут передвижения и время возвращения домой . Пэтому хватит уже терпеть к себе отношение , как к рабам и быдлу, пора выходить на площади с протестами, отстаивать свои элементарные права!
---------------------------
А смысла уже давно в России нет.
Бессмысленно в войну втянулись.
Бессмысленно на санкции нарвались.
Бессмысленно крымнаш сделали.
Умные уезжают из страны.
Мысль уезжает или съезжает....

... как раз целое море муки.....

09.08 2014 в 11:35

Не го знам ксензов ли е, кензов ли е, но сигурно са наясно как ще свърши всичко това.

09.08 2014 в 11:33

ВЪПРОС - къде по света достъпът по интернет е анонимен, това питаме
ЗАЩОТО С ТОВА ЗАГЛАВИЕ ОФНЮЗ НИ ПОДВЕЖДА??????
Впрочем - тези дни американците казаха, че хакери от руското необятно нейде си са атакували и събрали инфо за пароли, лични данни и т.н.
Е, АКО ДОСТЪПЪТ ДО ИНТЕРНЕТ е анонимеН, КАКВО ПРАВИМ с този случай, какво правим с детското порно (анонимно всякой може да си качи), с всякакви откачени по интернет, КАК ГИ КОНТРОЛИРАМЕ срещу намеса в нашия живот?
ОФНЮЗ - ПИТАНЕ - защо едно цивилизовано действия в Русия обявявате със заглавието за престъпление, ТОВА ГРАНИЧИ С ЛУДОСТ!