"Стоящият човек" вдъхнови протестиращите в Истанбул

18 юни 2013 в 13:12 2018 0

"Стоящият човек". Снимка:БГНЕС

Ден след като полицаите изгониха антиправителствените демонстранти от площад "Таксим" в Истанбул, мъж намери нова форма на протест срещу правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган. 

Ердем Гюндюз стоя мълчаливо без да помръдне в продължение на повече от 8 часа на "Таксим", загледан към културния център "Ататюрк", на фасадата на който са окачени два национални флага на Турция и плакат на Кемал Ататюрк между тях. Така той си спечели прозвището "Стоящият човек".

Човекът остана няколко часа на "Таксим" в една и съща поза и не предприе никакви действия. След това служители на полицията дойдоха и обискираха него и чантата му, но не намериха нищо съмнително. След като полицаите си тръгнаха, Ердем продължи да стои.

Малко по-късно към него се присъедини и групичка от около 100 души. Те застанаха мълчаливо до него без да говорят и да се движат. Полицията обаче разпръсна групичката, а Ердем продължи да стои непоколебим на своя пост. 

В Анкара млада жена последва примера на Гюндюз. Тя застана на мястото, на което по-рано по време на протестите бе ранен Ехтем Саръсюлюк. В последствие младежът почина от раните си в болница. 

Над 100 души са били задържани при полицейски операции на различни места в Анкара и Истанбул днес призори, съобщават медиите в Турция. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews