Стачка във Франция предизвика недостиг на гориво. Властите заплашват работниците с принуда

OFFNews 12 октомври 2022 в 15:25 1179 1

стачка

Снимка ЕПА

Стачката на работниците доведе до разнопосочни реакции.

Френските работници от петролната индустрия, които протестират вече трета седмица, гласуваха за продължаване на стачката. Резултатът от нея е недостиг на гориво по бензиностанциите в цялата страна. Междувременно властите в страната започнаха процедура, при която някои служители могат да бъдат принудени да се върнат на работа под заплаха от съдебно преследване, съобщава Би Би Си.

Стачката препятства работата на шест от седемте рафинерии във Франция. Дългите опашки по бензиностанциите са вече добре позната гледка.

Близо една трета от френските бензиностанции са с недостиг на поне един вид гориво.

Профсъюзите настояват за по-високи заплати. Според тях подобна стъпка трябва да следва огромните печалби, които реализират петролните компании. Исканията са за 10-процентно увеличение на възнагражденията, от които 7% за покриване на инфлацията и още 3%, за да се "сподели богатството".

Днес френското правителство съобщи, че е започнало официална процедура, чрез която служителите в петролната база на Esso в Нотр Дам дьо Гравенсон могат да бъдат принудени да работят.

Каква е процедурата за това

Правото на стачка във Франция е гарантирано от конституцията, но в определени случаи то може да бъде ограничено.

По закон представителите на държавата могат принудително да призоват служителите си на работа, за да "поддържат обществения ред, хигиената, спокойствието и безопасността".

Те имат право да повикат само минималния брой служители.

Служител, който получи такава "призовка", е длъжен да се яви на работа. Отказът може да доведе до затвор от половин година и глоба от 10 000 евро.

Подобни мерки се прилагат много рядко във Франция.

Френският министър-председател Елизабет Борн заяви, че ако не може да бъде постигнато споразумение между петролните компании и профсъюзите, правителството ще предприеме мерки за "отблокиране на ситуацията".

Левите профсъюзи виждат в това заплаха за правото си на стачка. Те затвърдиха позицията си, като нарекоха действията на правителството "незаконни" и го обвиниха, че е "избрало насилието".

Говорител на синдиката CGT заяви, че очаква правителствените уведомления за задължителна ангажираност и е готов да ги оспори в съда.

В петък френският президент Еманюел Макрон призова профсъюзите да прекратят стачките, но уточни, че енергийните компании трябва да се вслушат в "легитимните искания за заплати на работниците".

Стачката предизвиква много различни реакции във Франция, като някои от шофьорите са недоволни от липсата на гориво и напомнят, че автомобилите им са необходими за работа. Но има и много симпатизанти, особено с оглед нарастващите разходи за живот и неимоверно високите печалби на някои енергийни компании.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1065

1

Kalina F

12.10 2022 в 15:31

Как ще ги задължат да се върнат на работа под заплаха от съдебно преследване, това да не ти е Дивия Запад, какви са тези репресии
 
X

Да помогнем на украинските деца!