Сръбският премиер в нов скандал за връзки с мафията

04 февруари 2013 в 09:58 1361 0

Ивица Дачич. Снимка: Wikipedia
Ивица Дачич. Снимка: Wikipedia

Нов скандал се разрази в сръбския парламент, след като миналата седмица премиерът Ивица Дачич бе злепоставен с участието си в комедийно предаване за скрита камера, на което бе интервюиран от манекенка без бельо.

В събота в сръбските медии бе изнесена информация, според която през 2008 г. Ивица Дачич, тогава вътрешен министър, е поддържал връзки с предполагаем наркотрафикант, съобщи. Сръбският всекидневник "Informer" и радио "Б92" цитираха полицейски доклади, в които се твърди, че сегашният-министър председател Дачич на два пъти се е срещал с наркобоса Родолюб Радулович, известен като Миша Банана.

От опозицията побързаха да поискат оставката на правителство.

Медиите в Сърбия пишат, че приближени на министър-председателя не са опровергали информацията, че такива срещи наистина са се състояли, но са изказали мнение, че по онова време Дачич не е знаел за престъпните деяния на Радулович.

В четвъртък пък националната телевизия на Сърбия оповести за съществуването на 130 диска с материали за полицейско наблюдение през 2008 г. на висши служители от Министерството на вътрешните работи, за които се е смятало, че имат контакти с Радулович и неговия вероятен сътрудник Дарко Шарич.

В събота вечерта на специална пресконференция премиерът Дачин призна за три срещи с Радулович, но заяви, че не е знаел за неговите връзки с организираната престъпност. Като доказателство за думите си Дачич показа т. нар. "Бяла книга" за дейността на криминалните групи, която получил през 2008 г. от управлението на криминалната полиция и в която Радулович не се споменава като представител на клана на Дарко Шарич, издирван от сръбските власти заради търговия с наркотици.

В момента и Радулович, и Шарич са на свобода. Двамата са заподозрени в участие в контрабанда на два тона кокаин от Южна Америка в Испания през 2009 г.

Хора от кабинета на Дачич осъдиха информациите в медиите като спекулация. Те посочиха за източник на нападателката кампания министъра на отбраната Александър Вичич, който настоява за предсрочни парламентарни избори.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !