Сръбски медии се вдигат на бунт срещу политическия натиск

OFFNews 26 септември 2017 в 09:55 2581 0

Сръбски медии се вдигат на бунт срещу политическия натиск

Сръбски медии се обединиха група за противодействие на цензурата и за отстояване свободата на словото в страната, след като изданието "Вранске новине" беше закрито заради непоносим политически натиск, съобщава белградският вестник "Данас", цитиран от БНТ и БТА.

Закриването на "Вранске новине" и гладната стачка на неговия собственик и главен и отговорен редактор Вукашин Обрадович са символ на ситуацията, в която се намират огромното мнозинство други независими медии в Сърбия, както и на свободата на медиите като цяло.

В групата само за броени дни се присъединиха 80 медии и неправителствени организации, както и над сто личности. Тя беше формирана през седмицата, в която атаките срещу свободата на медиите и съществуването на независимите журналисти достигнаха кулминация.

В този период само за ден беше закрит "Вранске новине", извършени бяха нападения срещу разследващ журналист от мрежата за разследваща журналистика (КРИК), а журналистки отново бяха мишена на атаки на първата страница на проправителствения вестник "Информер".

Организаторите призоваха всички медии в четвъртък, на 28 септември, да излязат на съвместна акция срещу медийното затъмнение в Сърбия. Всички медии, интернет портали, интернет страници, социални мрежи, които подкрепят целите на групата, са призовани да излязат с тъмни екрани по обяд или да бележат печатните си издания с черен знак, който символизира медийния мрак, който цари вече години в Сърбия, се казва в съобщението на новосформираната медийна група, цитирано от "Данас".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови