Спасителят от 'Хотел Руанда' осъден за тероризъм

OFFNews 20 септември 2021 в 15:59 3157 0

Снимка Getty Images

Не герой, а терорист е Пол Русесабагина, постанови съд в Руанда. Политикът, награден с Президентски медал на свободата от Джордж У. Буш и прославен във филма "Хотел "Руанда" като спасител на подложени на геноцид през 1994 г. хора от племето тутси, е осъден за тероризъм в родината си, съобщава Би Би Си.

67-годишният политик е признат за виновен в това, че е подкрепял бунтовническа групировка, убила цивилни при нападения през 2018 г.

Семейството протестира присъдата. Близките му твърдят, че Русесабагина е бил отведен насила в Руанда, където не имало справедлив процес.

Пътят му от прославена личност до враг на африканската си родина се случва в период, в който критиките към правителството нарастват, отбелязва британската медия.

За 100 дни, започнали през април 1994 г., 800 000 души - основно тутси, са избити в Руанда. На 6 април 1994 г. е свален самолетът, в който пътува президентът на Руанда Хабиаримана от племето хуту. Всички на борда умират. Хуту обвиняват за смъртта му Патриотичния фронт на Руанда и започват да избиват хора от племето тутси. Според Патриотичния фронт самолетът е свален от екстремистите хуту, за да им даде повод за избиването на тутси. В рамките на около 100 дни са избити най-малко 800 000 души. Геноцидът приключва през юли 1994 г., когато Патриотичният фронт на Руанда, движение от бунтовници тутси, влиза в Кигали и поема контрол над страната.

Историята разказва номинираният за три награди "Оскар" филм "Хотел "Руанда". В образа на Русесабагина - управител на хотел в Кигали по онова време - влиза Дон Чийдъл, представен като човек, подслонил и спасил повече от 1000 души.

След излизането на филма през 2005 г. Русесабагина става популярен и в критиките му към правителството, управляващо след геноцида, и президента Пол Кагаме се припознават все повече хора. Той живее в изгнание, откъдето ръководи опозиционна коалиция, която има въоръжено крило - Национално-освободителен фронт (FLN). FLN е обвинен в извършването на нападения през 2018 г. Властите твърдят, че при тях са били убити 9 души.

Семейството на Русесабагина твърди, че той е бил отвлечен и върнат насила в Руанда миналата година. Пред съда обаче свидетел казва, че е подмамил Русесабагина да се качи на самолет към Дубай с думите, че ще лети до съседен Бурунди. На 31 август той каца в Кигали, където е арестуван по обвинение в тероризъм.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Кристин Димитрова: седмокласниците писаха по разказа ѝ, а медиите я представиха като майката на Папи Ханс (подкаст)