Шестчленното ѝ семейство е мъртво. Каква ще е съдбата на роденото сред отломките сирийче Ая

OFFNews 10 февруари 2023 в 17:32 40132 2

Новородената Ая.

Снимка Getty Images

Новородената Ая.

Майката на Ая я ражда в Сирия посред отломки на дома им в деня на страшните турски земетресения - 6 февруари 2023 г. Малко след това родилката издъхва. Бедствието отнема от Ая не само майка ѝ, но и баща ѝ и четиримата ѝ братя и сестри и леля ѝ.

Каква ще е съдбата му проследи АП. Момиченцето получи името си Ая, което означава "знак от Бога", и ще бъде осиновено от своя прачичо.

Ая е едно от неизброимо многото деца, останали сирачета след земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер в понеделник, при което загинаха повече от 21 000 души в Югоизточна Турция и Северна Сирия. То стана преди разсъмване и срути хиляди жилищни сгради върху главите на спящите хора. Загинаха цели семейства. 9 часа по-късно стана втори опустошителен трус с магнитуд 7,5.

В повечето случаи роднините поемат осиротелите деца, казват лекари и експерти. Но тези оцелели роднини също се справят с останалото от собствения си живот и семейства. В продължаващия хаос дни след земетресението, когато все още се намират мъртви и все по-малко оцелели, лекарите казват, че е невъзможно да се каже колко деца са загубили родителите си.

В една от болниците в Северозападна Сирия 7-годишното червенокосо момиченце Джана ал-Абдо многократно попитало къде са родителите му, след като го докарали, казва д-р Халил Алсфук, който го лекува. "По-късно разбрахме, че тя е единствената, която е оцеляла сред цялото си семейство", каза той в четвъртък.

Спасители изваждат Ая жива изпод развалините на сграда в Северозападна Сирия. Сградата, в която е живяло семейството ѝ, е една от около 50-те разрушени в Джиндайрис - град, контролиран от опозицията в провинция Идлиб, който се намира близо до турската граница.

Майка ѝ започнала да ражда скоро след първото земетресение и е родила, преди да умре. 

Чичото на бебето, Халил ал-Сувади, каза, че роднините са се втурнали към мястото, когато са научили за срутването. "Чухме глас, докато копаехме - каза той пред информационна агенция АФП във вторник. - Разчистихме пръстта и намерихме бебето с [непокътната] пъпна връв, така че я прерязахме и братовчед ми я закара в болница."

В болницата в близкия Африн лекарите стабилизират състоянието ѝ.

Педиатърът Хани Мааруф каза, че бебето е пристигнало в неговата болница в тежко състояние, с "няколко синини и разкъсвания по цялото тяло". "Тя пристигна и с хипотермия заради големия студ. Трябваше да я затоплим и да ѝ дадем калций", добави той.

Снимана е да лежи в инкубатор, докато погребват майка ѝ Афраа, баща ѝ Абдула и четиримата ѝ братя и сестри. Днес Ая е добре здравословно. Едно от многото осиротели деца в земетресението ще има и подслон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки