Социалдемократите готови на преговори за правителство в Германия

OFFNews 24 ноември 2017 в 11:18 2001 0

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) е готова за коалиционни преговори с други партии, за да помогне за намиране на изход от ситуацията, до която доведе неуспехът на канцлерката Ангела Меркел да сформира коалиционно правителство, съобщи Ройтерс, цитирайки генералния секретар на партията Хубертус Хайл.

Решението на ГСДП, която заяви, че ще излезе в опозиция, след като на изборите през септември отбеляза най-слабият си резултат след Втората световна война, намалява вероятността да се наложи произвеждането на нови избори, които могат да повлияят негативно на най-голямата икономическа и политическа сила в Европа, отбелязва Ройтерс. Хайл обаче не съобщи с кои партии ще преговаря ГСДП, нито дали те искат да участват в управляваща коалиция, или просто ще осигуряват парламентарна подкрепа на правителство на малцинството, водено от Меркел.

ГСДП е изложено на нарастващ натиск да се откаже от съпротивата си срещу участие в широка коалиция с консервативните Християндемократически и Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС). Социалдемократите участваха в широка коалиция с консерваторите от 2013 г., но лидерът на ГСДП Мартин Шулц заяви, че партията трябва да се вслуша във волята на гласоподавателите си и да премине в опозиция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!