Провалът на преговорите в Германия отлага плановете за еврозоната

OFFNews 22 ноември 2017 в 16:43 1435 0

Снимка Gideon Benari/Flickr

Провалът на преговорите за ново германско правителство означава, че изпълнението на амбициозния план за по-дълбока интеграция в еврозоната може да бъде отложено, прогнозират източници, цитирани от Euractiv в съвместна публикация с Ройтерс.

Преговорите за управляваща коалиция се провалиха в неделя през нощта, когато либералите от Свободна демократическа партия (FDP) се оттеглиха след седмици "проучвателни" разговори, вкарвайки най-важната икономика в еврозоната в състояние на политическа несигурност и нарастващо очакване за нови избори.

Очаква се лидерите на еврозоната да определят посоката на по-дълбока икономическа интеграция на среща в средата на декември, в която приносът на Германия ще е критично важен.

Докато Германия няма ясна позиция, ще бъде трудно да се споразумеем за каквото и да било. Затова отлагането е най-вероятният избор, заявява един от главните хора, въвлечени в разговорите, чието име не се цитира в публикацията.

Срещата на върха ще постави началото на шестмесечна работа, в резултат на която през юни 2018 г. трябва да е ясно дали еврозоната да има собствен бюджет, финансов министър и събрание на еврозоната в Европейския парламент.

Нещата ще бъдат отложени, докато в Германия не започне да функционира нормално правителство. На този етап не виждам какви стъпки биха могли да предприемат лидерите през декември или юни, за да задълбочат интеграцията в еврозоната, когато в Германия има правителство без мандат, казва втори източник през Euractiv.

За други отлагането на преговорите за еврозоната не е голям проблем, те по-скоро се притесняват за бъдещата структура на Икономическия и паричен съюз, който сега обхваща 19 страни.

Ако преговорите бъдат отложени, това ще отложи и вземането на решения по често чувствителни политически въпроси за 2019 г., а именно това е годината на избори за новия ЕП, за формирането на нова Европейска комисия и избор на нови ръководители на Европейската централна банка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови