Сноудън: Искайте оставката на Камерън заради Panama Papers

OFFNews 08 април 2016 в 16:45 4289 6

Бившият служител на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън, който през 2013 г. разкри секретна информация относно програми за събиране на данни за гражданите, прикани британците да поискат оставката на премиера Дейвид Камерън заради аферата Panama Papers.

Изтеклите от кантората "Мосак Фонсека" документи доказаха, че Иън Камерън, покойният баща на министър-председателя, е притежавал офшорен фонд, регистриран на Бахамските острови. 

Първоначално от Даунинг стрийт отказаха коментар под претекст, че става въпрос за лична информация. Самият Дейвид Камерън отрече да е замесен по какъвто и да е начин във фонда "Блеърмор инвестмънт тръст". По-късно обаче призна, че заедно със съпругата си е притежавал 5000 акции на стойност 30 хил. британски лири , които продал през 2010 г.

Укриващият се в Русия Сноудън коментира ситуацията в серия публикации в Twitter. Той заяви, че следващите 24 часа са съдбоносни за Великобритания. 

Американецът посочи като пример случая с исландския министър-председател Сигмундур Гунлаугсон. Името на съпругата му фигурираше сред тези на собствениците на регистрирани от "Мосак Фонсека" фирми. Бурната обществена реакция  и многохилядни протести доведоха до оттеглянето на Гунлаугсон от поста. 

"Зависи от британското общество, не от нас. В Исландия 10% от гласоподавателите бяха по улиците за по-малко от 24 часа", каза Сноудън, който се присмя на първоначалните искания на Камерън за опазване на личната информация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!