#Panama Papers: Исландия обхваната от протести за оставката на премиера (видео)

OFFNews 05 април 2016 в 09:01 3085 7

Министър-председателят на Исландия бе поставен под жесток натиск да се оттегли, след като изтеклите при журналистическото разследване "Panama Papers" документи уличиха него и съпругата му в притежанието на потайна офшорна компания, която вероятно е отправила иск за възстановяването на милиони британски лири от фалирали банки в страната.

Опозицията обвинява Сигмундур Давид Гунлаугсон в огромен конфликт на интереси.

Опозиционните партии призоваха за вот на недоверие на премиера, който да бъде проведен по-късно тази седмица, а пред парламента в Рейкявик протестираха близо 10 000 души, а в страната - общо 330 000. На вечерния си протест те скандираха, биеха тъпани и вдигаха барикади, надуваха свирки. Някои размахваха банани, които символизираха усещането им, че живеят в бананова република.

"Той просто загуби всякакво доверие", каза Арнто Халдерсън, финансов консултант. "Нашият министър-председател, криещ активи в офшорни сметки. Как е възможно да има претенциите, че може да управлява Исландия, докато тя излиза от финансовата криза? Трябва да си отиде."

Той излъга, тези хора казват, че са научили уроците си от 2008 година, но те всъщност просто укриват парите ни, коментира Тина Асгеирсдотир, университетски професор. Мащабът на този протест показва колко са разочаровани хората.

На този етап от разследването няма доказателства, че исландският премиер е укривал данъци или е извършвал каквито и да било незаконни финансови действия.

В понеделник 41-годишният Гунлаугсон, който беше избран срещу обещанието да се бори за правото на чуждестранните клиенти фалиралите на банки за пълно възстановяване на депозитите им, заяви, че няма намерение да подаде оставка и че не е нарушил законите.

„Не мисля да напускам заради това - заяви премиерът преди ожесточената парламентарна сесия. - Правителството има добри резултати. Напредъкът е сериозен и е важно правителството да може да довърши работата си.“

Той заяви още, че активите не са били „скрити в данъчен рай“, но са били декларирани и обложени с данъци в Исландия.

Премиерът настоя, че той и коалиционното му правителство винаги са поставяли интересите на обществото пред своите при справянето с финансовите проблеми. Дори, каза той, когато това е ощетявало семейството му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови