Панама ще работи за повече прозрачност на офшорната индустрия

OFFNews 07 април 2016 в 14:30 2133 0

Панама създава международна комисия, която да помогне за подобряване на прозрачността в офшорната ѝ финансова индустрия. 

Решението е взето, след като изтекоха милиони документи на юридическата компания „Мосак Фонсека“, базирана в Панама, които разкриват участието на редица световни лидери и техните приближени в схеми с офшорни компании. В него са стотици имена на политици, бизнесмени и звезди от целия свят.

Панама създава независима комисия от местни и международни експерт, които да работят по разкритията в „Досиетата от Панама“, посочи президентът на страната Хуан Карлос Варела.

Комисията ще прегледа практиките, разкрити в документите, и ще предложи мерки, които да помогнат за увеличаване на прозрачността.

Президентът на Панама се опитва да намали критиките срещу страната, която според него е несправедливо обвинена за изтичането на документите.

„Мосак Фонсека“ обяви, че е била жертва на хакерска атака, след което са изтекли документите. Оттам допълниха, че са били хакнати сървъри, базирани в чужбина, и техни служители нямат нищо общо.

Фирмата е подала сигнал за случилото се и на главния прокурор на Панама.

„Мосак Фонсека“ беше обвинена и в това, че е помагала на няколко души в бразилската петролна компания „Петробрас“ да перат пари.

Разкритията предизвикаха реакции в много страни, след като стана ясно, че политици и бизнесмени са притежавали офшорни компании.

Един от тях е исландският премиер Сигмундур Гунлаугсон, който се оттегли временно от поста си след разкритията в „Досиетата от Панама“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови