Дейвид Камерън се сети, че имал акции в офшорката на баща си

OFFNews 08 април 2016 в 08:28 3529 4

Британският премиер Дейвид Камерън призна, че до 2010 г. е притежавал акции в офшорен фонд на баща си, предаде АФП.

Признанието идва след няколко дни политически реакции, последвали разкритията в "Панамските документи". След него се подновиха острите критики на опозиционни депутати.

Международното разкритие показа, че Иън Камерън, бащата на британския премиер, който е починал през 2010 г., е ръководил този фонд. Но върху приходите от него 30 г. не са били плащани данъци във Великобритания благодарение на сложна схема на панамската фирма "Мосак Фонсека".

Снощи в интервю за телевизия Ай Ти Ви Камерън заяви, че през 2010 г. е продал акциите във фонд, регистриран на Бахамските острови, за около 30 000 лири (37 000 евро). Това е станало няколко месеца преди да бъде избран за премиер.

В 4 изявления канцеларията на премиера подчертаваше, че това е личен въпрос, а самият Камерън във вторник увери, че не притежава "никакви акции, никакви офшорни тръстове, никакви офшорни фондове, нищо от този род".

Пред Ай Ти Ви той повтори същото, но за пръв път призна, че в миналото е имал акции от фонда.

"Заедно със Саманта (съпругата му) притежавахме 5000 акции в "Блеърмор инвестмънт тръст", които продадохме през януари 2010 г. за около 30 000 лири, преди да стана премиер", каза Камерън.

Той настоя, че е плащал данъци във Великобритания върху получените дивиденти и че в действията му не е имало нещо незаконно.

Припомняме, че в заради скандалите около "Документите от Панама" падна премиерската глава на Исландия след масови протести на граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови