Служител на посолството на Египет в Судан е прострелян

OFFNews 23 април 2023 в 20:09 1544 0

Снимка Pixabay

Снимката е илюстративна

Служител на посолството на Египет в суданската столица Хартум е бил ранен с огнестрелно оръжие, информира в. "Ал Ахрам", позовавайки се на египетското Министерство на външните работи. Не се съобщават подробности за инцидента.

Ведомството призова египетските граждани в Хартум да останат в домовете си, докато продължаващите повече от седмица сражения не стихнат. Външно министерство в координация със суданските власти оценява възможностите за евакуация.

Министерството призовава египтяните извън Хартум да се насочат към най-близките пунктове за евакуация. Това са генералното консулство на Египет в Порт Судан и консулството в Уади Халфа.

Около десет хиляди египетски граждани, включително пет хиляди студенти, се намират в Судан според информация на министерството на имиграцията на Египет.

Министерството на външните работи (МВнР) на Република България е предприело необходимите мерки и прави всичко възможно, в координация с партньорите си от Европейския съюз, за безопасната евакуацията на българските граждани в Судан, съобщи МВнР по повод информацията, че е започнала мащабна евакуация в Судан.

Саудитска Арабия съобщи вчера, че повече от 150 души, сред които граждани на Кувейт, Катар, ОАЕ, Египет, Тунис, Пакистан, Индия, България, Бангладеш, Филипините, Канада и Буркина Фасо, са пристигнали в Джеда безопасно.

Ситуационният център на МВнР и посолството на България в Кайро търсят и предлагат на нашите сънародници различни възможности и маршрути за евакуация по въздух и по суша. Поддържа се постоянен денонощен контакт с всички българи и се предоставя пълна информация за наличните възможности и обстановката по сигурността, се посочва в съобщението на МВнР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!