След терора във Виена: Втора цивилна жертва, един нападател е избягал

Учениците остават вкъщи, пътни блокади в австрийската столица

OFFNews 03 ноември 2020 в 04:52 6205 0

Стрелбата в центъра на Виена снощи е взела втора цивилна жертва. В болница е починала тежко ранена в нападенията жена. Освен нея е застрелян и минувач. 

15 ранени са приети в болница, някои са в критично състояние.

Австрийската полиция е успяла да неутрализира един от участниците в нападението във Виена, втори нападател е избягал от местопрестъплението. Това съобщи на извънредна пресконференция министърът на вътрешните работи на Австрия Карл Нехамер тази нощ, информира БТА. 

Вътрешният министър определи ситуацията във Виена няколко часа след стрелбата като крайно тежка и затова учениците ще бъдат освободени от занятия днес. 

Директорът на службата за обществена сигурност Франц Руф съобщи, че се затягат граничните проверки и са обособени пропускателни пунктове за проверка на автомобили във Виена, предаде АФП. 

Синагогата е била затворена, а живеещ в нея равин, цитиран от Ройтерс, разказва, че чул изстрели и впоследствие видял през прозореца как нападателите тичат и стрелят по близки барове и ресторанти. 

Армията ще охранява определени локации в столицата, за да може полицията да се съсредоточи в издирването, каза австрийският канцлер Себастиан Курц, според когото става въпрос за "отвратителна атака", извършена от професионално подготвени хора с автоматични оръжия.

Престрелката малко след 21 ч. българско време е станала в района на „Шведенплатц”, едно от основните кръстовища във Виена. 

Към момента няма данни за пострадали български граждани, съобщи МВнР. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови