След две световни войни и 27 френски президенти: на 118 г. почина сестра Андре - най-възрастният човек в света

OFFNews 18 януари 2023 в 07:42 3829 0

сестра Андре

Снимка Архив

Люсил Рандон, сестра Андре

Почина най-възрастният човек в света. Французойката сестра Андре издъхна в дом за възрастни в Тулон, Южна Франция на 118 години, предаде Франс прес.

"Тя почина в 2 ч. сутринта. Тъжим много, но тя го искаше, желанието ѝ бе да отиде при любимия си брат. За нея това бе освобождение", обясни говорителят на старческия дом Давид Тавела.

Сестра Андре е родена като Люсил Рандон на 11 февруари 1904 г. в Алес, Южна Франция. Преживява две световни войни. Близка с братята си, тя споделя, че един от най-милите ѝ спомени е безопасното им завръщане от боевете в края на Първата световна война. "Това беше рядкост - спомня си тя. - В семействата обикновено имаше двама мъртви, а не двама живи".

През 1944 г. се посвещава на католицизма. Получава името сестра Андре именно тогава. Родена е в протестантско семейство, но по-късно се обръща към католицизма, преди да бъде кръстена, когато е на 26 години. Водена от желанието си да "отиде по-далеч", тя се присъединява към ордена на монахините, известен като Дъщери на милосърдието, около 15 години след решението си да се присъедини към Католическата църква. Назначена е в болница във Виши, където прекарва по-голямата част от трудовия си живот - около 31 години.

Въпреки че е сляпа и зависима от инвалидна количка, сестра Андре се грижи за други възрастни хора - някои от които са много по-млади от нея.

Каква е тайната на нейното дълголетие? "Само добрият Господ знае", отвръща тя на репортери през април 2022 г., когато е обявена за най-възрастният човек на планетата. В интервю за информационна агенция АФП миналия април добавя: "Хората казват, че работата убива, а за мен работата ме поддържаше жива, работих до 108-годишна възраст".

Пред журналиста добавя, че в рая ще ѝ е по-добре, но продължава да се наслаждава и на земните удоволствия – шоколад и чаша вино всеки ден.

Родена по времето, когато "Тур дьо Франс" се е провеждал само веднъж, сестра Андре е видяла и 27 френски държавни глави.

Известно време тя беше най-възрастната в Европа, но през април миналата година влезе в Книгата на рекордите на Гинес като най-възрастния човек в света след смъртта на Кане Танака, японка, която доживя до 119-годишна възраст. Това не е първото ѝ вписване в книгата на рекордите. През 2021 г. тя стана най-възрастният човек, който се е възстановил от COVID-19.

В едно от последните си интервюта тя казва пред репортери: "Хората трябва да си помагат и да се обичат, вместо да се мразят. Ако споделяме всичко това, нещата биха били много по-добри".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови