Слънчеви изригвания може да причинят смущения в комуникациите

Мира Даскалова 13 юни 2014 в 10:33 3158 0

Снимка НАСА

Слънчеви изригвания

Огромен облак частици от Слънцето, освободен от три големи слънчеви изригвания в последните три дни, може да извади от строя сателитните и комуникационните системи на Земята, съобщи британското издание „Дейли мейл“.

Последиците от такова изригване могат да достигнат планетата ни днес и да извадят всички системи за комуникации от строя.

Тези явления като цяло са безвредни, тъй като атмосферата на Земята абсорбира голяма част от вредните частици, но могат да повредят сателитите и да нарушат слоя от атмосферата, през който преминават някои комуникации, като причинят прекъсването им.

Трите слънчеви изригвания вече предизвикаха кратко прекъсване на високочестотни комуникации като радиоизлъчване и въздушни комуникации във вторник и сряда.

Но ако се стигне до отделяне на коронална маса, повредата може да бъде много по-сериозна, например изваждане от строя на електрически мрежи. Събития от подобен мащаб са малко вероятни, тъй като според Националното управление на океанските и атмосферни изследвания на САЩ, очакваното днес отделяне на коронална маса ще нанесе само косвен удар на засегнатите сателити.

Последното голямо отделяне на коронална маса е ударило земята през 1859 г., когато компасите бяха изведени от строя, а магнитното поле на Земята – нарушено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови